Sådan bliver Breiviks afsoning
Hvis forvaringsdommen ikke ankes, kommer massemorderen direkte tilbage til Ila fængslet, hvor ensomhed venter.

Celler på otte kvadratmeter, høje betonmure i gården og overvågningskameraer. Anders Behring Breivik ser frem til et liv i stor ensomhed, hvis hverken anklagemyndigheden eller han selv anker forvaringsdommen.

Uden en anke, vil han straks efter retsmødet i Oslo Byret blive ført tilbage til Ila fængslet for at afsone sin dom.

Her bliver hverdagen ikke stort anderledes, end den hverdag Anders Behring Breivik har haft siden pågribelsen. Han har siddet i varetægt i Ila fængslet under særlig højt sikkerhedsniveau, siden han blev anholdt den 22. juli sidste år på øen Utøya.

Her har han haft adgang til tre celler i fængslet på hver otte kvadratmeter. To af dem er lavet om til arbejdsrum og træningsrum.

Afdelingen, han har været på, har desuden egen gård til gårdture med høje betonmure og et net hen over, for at at han ikke kan tale med andre fanger. I besøgsrummet sørger et aflukke med vinduer for at forhindre enhver fysisk kontakt med besøgende. Al kommunikation foregår via en mikrofon og højtalere.

Disse forhold er et godt bud på, hvordan Anders Behring Breivik kommer til at få det under sin afsoning.

Overvågningskameraer vil følge ham alle steder, undtagen når han sover, og computeren i arbejdsrummet vil være skruet fast i bordet af sikkerhedshensyn - hvis han får lov til at beholde den. Det skal kriminalforsorgen og sundhedsvæsnet afgøre.

Anders Behring Breivik har været totalt isoleret fra de andre fanger under varetægtsfængslingen, og sådan vil det måske fortsætte, når han skal afsone sin dom.

Fængselsdirektør Knut Bjarkeid fortæller dog, at det er deres langsigtede mål, at massemorderen kan have kontakt til andre af de indsatte. Hvornår det kan ske, er dog endnu for tidligt at sige.

/ritzau/NTB