Så slutter sagen om Diana - måske
Med en stor rapport håber britisk politi at stoppe spekulationenerne om Lady Dianas død. Men konspirationsteorierne lever videre.

Da prinsesse Dianas bil i 1997 forulykkede, døde en prinsesse. Og en myte opstod. Siden har alverdens teorier svirret om hendes død: Var det den britiske efterretningstjeneste, der gjorde det? Og var Diana i virkeligheden gravid med sin arabiske kæreste, Dodi Fayed?

Torsdag kommer det britiske politis svar på spørgsmålene. Den tidligere chef for Londons politi Lord Stevens har brugt tre år på at undersøge sagen og offentliggør nu sin rapport om Lady Dis død.

De fleste konklusioner er allerede lækket. The Observer skriver, at politiet ud fra dna-spor slår fast, at hendes chauffør var fuld, og at hun ikke var gravid. Rapporten afviser også, at Diana skulle have planer om at gifte sig med Fayed. Og Lord Stevens fastslår, at dødsfaldet var en ulykke, som opstod, fordi chaufføren var fuld, da paparazzi-fotografer jagtede bilen igennem Pont de l?Alma-tunellen i Paris.

Konspirationen lever

Selvom konklusionerne er klare, vil rapporten næppe dæmpe interessen for at spekulere i Dianas død. Opmærksomheden omkring hende er stadig enorm, og billetterne er allerede revet væk til en mindekoncert for hende til august.

Faktisk kan rapporten ende med at have den stik modsatte effekt end ønsket, da den også kommer med nye indicier til konspirationsteorierne. Blandt andet skulle den ifølge The Observer vise, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA aflyttede Dianas telefon, og at hendes chauffør var betalt af den franske efterretningstjeneste.

Chaufføren havde mere end en million kroner stående på 14 forskellige konti, men ingen af pengene kan rapporten sammenkæde med prinsessens død. NSA afviser deusden at have aflyttet Dianas telefon.

Dodi Fayeds far holder dog fast i sin påstand om, at Diana blev myrdet på ordre fra Storbritannien.