Så slutter frynsen til de ansatte
Blandt andet fryns som gratis frugt på jobbet er i mange virksomheder blevet sløjfet. Foto: Colourbox
Krisen får virksomheder til at skære i fryns. Det er arbejdsgivers marked efter jobtab, og det presser goder.

Frugtordninger, sundhedsforsikringer og massage forsvinder.

Efter fire år i krisens tegn kan man nu for alvor se, at virksomhederne er begyndt at skære dybt ind til benet, når det gælder de ansattes frynsegoder, skriver Børsen.

Multidata, der ordner løn for en lang række virksomheder, har set på, hvor mange virksomheder der planlægger nye personalegoder nu i forhold til før krisen. Og under 19 procent planlægger nye goder, mens tallet lå på 69 procent før finanskrisen.

Og det store fald overrasker ikke John L. Thomsen, direktør i Multidata:

- Det er virksomheders marked nu fremfor lønmodtagernes, siger han til avisen.

At frynsen fjernes nu er ikke et tilfælde. Der er generelt pres på lønmodtagernes løn og virksomhedernes indtjening. Der skal spares, mange job er forsvundet allerede, og de ansatte er indstillet på, at det er en svær tid med reallønsnedgang.

- Vi har slet ikke indhentet de 170.000 job, der blev tabt i den private sektor under krisen. Det betyder simpelthen, at når der er så stor jobmangel, er der ikke basis for at have højere lønstigningerne, siger Jan Kjærå Rasmussen, cheføkonom i LO.

Og han mener, at det er en helt naturlig konsekvens, at virksomhederne skærer i fryns til de ansatte.

Hos TDC har man reduceret antallet af personalegoder, hvilket har ramt motions- og kostkampagner.

Og ifølge direktøren for personaleområdet Inger Ørum Kirk ser man på, hvilke ordninger, der til gavn for både virksomheden og medarbejderne. Sundhedsordninger er dog fortsat vigtige:

- De medvirker til, at syge ansatte hurtigt er tilbage på arbejdet. Samtidig er sundhedsordningerne til gavn for medarbejdernes generelle livssituation, så de kan få behandling hurtigt, siger hun til Børsen.

En opgørelse fra Dansk Erhverv viser blandt andet, at en tredjedel af virksomhederne ingen sundhedsfremmende tiltag har i 2012 - i 2009 lå tallet på under en fjerdedel.