Så nemt vasker du håndklæderne hvide igen
Hvis du vasker dine håndklæder hvide med hvidvaskemiddel, så skal du ikke bruge vaskemidlet til det farvede tøj efterfølgende. Det indeholder nemlig ofte blegemiddel. Foto: Anders Kristensen/Scanpix
Da du for et par år siden købte nye håndklæder, var de både bløde og kridhvide. Der er heldigvis råd for, hvordan de kan blive lige så lækre igen.

I rigtig mange hjem kommer der et tidspunkt, hvor de gamle hvide håndklæder på badeværelset, ikke længere er helt hvide.

Det er heldigvis muligt at forebygge, at dette sker, ligesom du også kan vaske håndklæderne hvide og bløde igen.

Det første, du skal huske, er:

- At vaske alt det hvide vasketøj sammen. Der skal ingen andre farver i vaskemaskinen, forklarer husholdningsøkonom og ejer af FruGrøn.dk Anne Grete Rasmussen.

- Den næste pointe er, at man skal vælge et hvidvaskemiddel med blegemiddel, fortsætter Anne Grete Rasmussen.

Det blegemiddel, der findes i vaskemidlet, kaldes natriumpercarbonat, og det findes i godt og vel alle vaskemidler til hvidt tøj. Derfor er det vigtigt, at du køber én slags vaskemiddel til dit farvede tøj og én slags vaskemiddel til dit hvide vasketøj.

Hvis du har en bøtte med hvidvaskemiddel i, så skal den slutte tæt, råder Anne Grete Rasmussen. Simpelthen fordi blegemidlet i vaskemidlet kan fordampe, hvis der ikke er låg på din bøtte med vaskemiddel.

Det er desuden vigtigt, at du altid doserer rigtigt, når du putter sæbe i vaskemaskinen.

- Hvis du ikke doserer korrekt, vil der ophobe sig kalk og sæbe i håndklæderne, og så bliver de grå, siger Anne Grete Rasmussen.

For at dosere korrekt skal du kende til vandets hårdhed i dit område. Det kan du undersøge på internettet, for det er forskelligt fra landsdel til landsdel.

Hvis skaden er sket, er rådet fra Louise Grønhøj, der er rengøringsekspert og stifter af BasicClean.dk, meget klart.

- Man kan blege håndklæderne med klor. Klor fjerner ikke kalken, men det gør håndklæderne hvide igen, forklarer hun.

Når hun bleger sine håndklæder, foregår det ved at hælde en til to deciliter klorin i en vaskebalje med vand, hvor håndklæderne får lov til at ligge i en til to timer.

Derefter putter du dem i vaskemaskinen og vasker ved den højeste temperatur, håndklæderne kan tåle - typisk 90 grader.

For at få kalken helt ud af dine håndklæder, skal der husholdningseddike til.

- Husholdningseddiken er sur, og den vil opløse og fjerne kalken, så bliver håndklæderne også blødere, siger Louise Grønhøj.

Det vigtigste ved dette råd er, at du husker at vaske håndklæderne mellem klorin og eddike. De to væsker må nemlig ikke blandes sammen, fordi det er meget giftigt.

Fru Grøn påpeger dog, at klorin er en krads væske, man skal passe på med. Selv bruger hun citronsyre på samme måde som skyllemiddel til at fjerne kalk med, og hvidvaskemiddel til at blege håndklæderne.

Fakta: Sidder den grå farve fast?

- Der sker ikke noget ved at vaske håndklæderne med en gul vaskeklud en enkelt gang. Bare det ikke sker hver gang.

- Tørrer du håndklæderne udenfor, bleger solen også stoffet.

- I stedet for eddike, kan du bruge citronsyre. Læs altid brugsanvisningen for at se, om din vaskemaskine kan tåle citronsyre.

- Vaskemaskinen kan afkalkes med afkalkningstabs beregnet til den.

- Hvis intet af det ovenstående virker, så køb tekstilfarve, der er beregnet til det, og affarv dem eventuelt med den.

Kilder: Louise Grønhøj, Anne Grete Rasmussen.

/ritzau/FOKUS