Vi mæsker os i risalamande juleaften. Men pas på den afkølede risengrød vendt i pisket fløde, vanilje og mandler.
En portion risalamande med kirsebærsauce svarer nemlig til 20 procent af det daglige gennemsnitlige energiindtag for én voksen person. Så fem portioner, og dagens kalorieforbrug er i hus.
Alligevel er den fede dessert blevet en klassiker juleaften.
Ni ud af 10 danskere spiser risalamande efter flæskesteg, brune kartofler og and, viser en opgørelse fra FDB.
Størstedelen af dem får kirsebærsauce til - men der er enkelte undtagelser, heriblandt karamelsauce.
Ifølge opgørelse fra FDB starter sæsonen for risalamande allerede i efteråret.
De første pakker færdiglavet risalamande langes over disken i butikkerne Kvickly, Fakta, Irma og Brugsen i oktober måned, og salget stiger efterfølgende stejlt frem mod julen.
Resten af året er risalamande nærmest ikke eksisterende i de danske butikker.