Så meget er dvd-salget faldet

Der blev solgt væsentligt færre film og tv-serier på dvd sidste år end tidligere. Dog er én dansk tv-serie stadig populær på dvd.

Knap én million færre dvd'er blev der solgt i Danmark i 2015 sammenlignet med året før.

Det er især fremmarchen fra streaming-tjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay, der gør ondt på dvd'en.

- Streaming kan i kraft af hurtige internetforbindelser tilbyde den samme bekvemmelighed som dvd'er, og samtidig får du for de samme penge et ekstra bagkatalog af film og tv-serier, som du aldrig ville have købt på dvd, siger Niels Brügger, som er professor og centerleder på Center for Internetforskning på Aarhus Universitet.

Salget af dvd'er vil formentlig fortsætte med at falde, fordi dvd'er i stil med andre fysiske medier ikke kan hamle op med den digitale udvikling.

Når de fysiske medier alligevel ikke vil forsvinde helt fra hylderne, skyldes det, at forbrugerne søger noget ekstra, som streaming og digitale medier aldrig vil kunne tilbyde.

Denne "merværdi" kunne for eksempel være ekstramateriale, fraklip, dokumentarer om tilblivelsen af filmen eller simpelthen bare en flot, fysisk æske, man kan have stående og vise frem.

- Nogle af os kan godt lide at have tingene i fysisk form, og det gælder måske især den musik eller de film, vi sætter særlig stor pris på, siger Niels Brügger.

En anden merværdi kan være en meget høj billede- og lydkvalitet, hvilket kan forklare, hvorfor salget af blu-ray-film ikke er faldet, men tværtimod steget i 2015.

- På en blu-ray er der kredset om æstetikken, hvilket appellerer til en særlig, omend lille, målgruppe. Det vil typisk være den samme målgruppe, som kunne fristes til at købe en deluxe-udgave af et album fra deres yndlingsmusiker, siger han.

Dvd-mediet har også stor appel hos de såkaldte "last-movers", der stadig tøver med at hoppe på streaming-vognen.

- Den ældre målgruppe foretrækker dvd'erne, fordi de ved, hvor på hylden de kan finde dem, og de er sikre på, at de kan se dem i den kvalitet, de ønsker, siger medieforsker og professor på Aalborg Universitet Gunhild Agger.

Nummer fem på listen over de mest solgte dvd'er herhjemme i 2015 er et bokssæt med samtlige afsnit af tv-serien Matador.

Hos filmdistributøren Scanbox, der sælger den gamle DR-serie på dvd, vurderer salgschef Henrik Rasmussen, at der blev solgt på den gode side af 30.000 bokssæt i 2015.

- Matador er blevet en slags national klenodie, som særligt den ældre målgruppe gerne vil have i en fysisk form, selv om de kan se den på DR's hjemmeside. Måske køber de den også som gave, for eksempel til en heldig konfirmand, vurderer Henrik Rasmussen.

Top 10: De mest solgte dvd'er i 2015:

1) Hobitten 3

2) Fifty Shades of Grey

3) Fasandræberne

4) Big Hero 6

5) Matador Kollektionen 1929-1947 + Guld

6) Inderst Inde

7) Jurassic World

8) Fast & The Furious 7

9) Sommeren 92

10) Minions

- I 2015 blev der solgt 4.456.000 dvd'er i Danmark. Det er et fald på 19 procent siden 2014. Siden 2011 er dvd-salget faldet med 60 procent.

- I 2015 blev der solgt 907.000 blu-ray-film, hvilket er knap to procent flere end i 2014.

Kilde: Foreningen af Danske Videodistributører

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.