Så meget er Arne Jacobsens 'Svanen' værd
Er Svanen med original læder, kan man få op til 60.000 kroner for den. Polfoto (arkivfoto)
Designklassikeren er en pebret sag, hvis den er i god stand.

Natascha Gracia, Antik & Auktion, Aller Media

Den er klassisk, den er dansk, og den er mange penge værd. Det handler om Arne Jacobsens 'Svanen', som efterhånden er blevet en dyr sag at erhverve sig. Omvendt kan du tjene gode penge, hvis du har en velholdt 'Svane' stående derhjemme og vælger at sætte den på aution.

Men først historien bag:

Da Arne Jacobsen i slutningen af 1950’erne stod for at designe Royal Hotel i København, designede han også Svanen, som skulle indgå i loungeområdets interiør. I modsætning til mange andre møbler på den tid, så var Svanen – og dens broderstol Ægget – karakteriseret ved sine runde former. Arbejdet foregik i samarbejde med Fritz Hansen, som Jacobsen havde samarbejdet med siden 1934, og her produceres den stadig. Stolen er en samlet skal betrukket med forskellige materialer, og de er afgørende for prisen. Derfor fås stolen i dag nyproduceret til priser fra 20.000-50.000 kr.

Læs på Madogbolig.dk, hvad Aben af Kay Bojesen er værd.

Svanen på auktion:

Alt efter materiale og stand får Svanen mange forskellige hammerslag, og der spiller mode også ind. Fx fik Svanen i grå uldstof et hammerslag på blot 13.000 kr. mod sin vurdering på 18.000 kr., hvorimod lædermodellerne eller sorte stole ofte rangerer meget højere, for ikke at tale om ældre udgaver.  Hvis man har forelsket sig i modellen, kan det derfor betale sig at kigge bredt, når det kommer til materiale og farvevalg. Svanen opnår ikke samme høje hammerslag som brormand Ægget.

Tips til at få vurderet dine aktiviteter. Læs mere på madogbolig.dk

Og hvad kan man så få for Svanen? En ekspertvurdering lyder på 12.-25.000 kr. på lauritz.com, men helt op til 60.000 med originalt læder.

Er din Louis Poulsen lampe en kopi? Læs mere på antik&auktion.dk