Så mange Laudrup er er ikke tilfældigt
Det kan ikke være tilfældigt, at tre Laudrup-generationer har unikke fodboldevner, lyder den videnskabelige vurdering. Både gode gener og de sociale omgivelser spiller ind.

Havde farfar Finn Laudrup, sønnerne Brian og Michael Laudrup og børnebørnene Mads og Andreas Laudrup været blandt de allerbedste i maratonløb eller 100-meterløb frem for fodbold, så havde konklusionen været lige til: Det skyldes de samme gode gener.

Men fodbold er mere komplekst, siger lektor Peter Schjerling fra Center for Muskelforskning.

»Skal du måle forholdet mellem gener og miljø, så kræver det noget meget håndfast at måle på. Men hvordan kan du måle en god aflevering?« spørger han.

I USA forskes der meget i sammenhængen mellem gener og iltoptagelse, men det er primært relevant for de former for elitesport, hvor udholdenhed er det afgørende.

Men det er langt fra tilfældigt, at tre Laudrup-generationer har unikke evner på en fodboldbane, mener Peter Schjerling. Han tør dog ikke sætte forhold på, hvor meget det skyldes gode gener, og hvor meget det skyldes det miljø, de er opvokset i.

»Det er klart, at familier deler både gener og miljø. Jeg tror, det er den gode kombination af gode gener og god opdragelse,« siger han.

Selvom Michael Laudrup altid har været af den opfattelse, at hans sønner ikke skulle drives ind i fodboldverdenen, har hjemmet næppe været fodboldfrit. Det har fået de medfødte gener til at blomstre.

»De har gået så tæt op ad ham, så de har lært, hvordan han gør, og på den måde er generne blevet fremelsket. Desuden er mødrene jo indgiftet, så ved hver ny generation er det kun halvdelen af generne, der går med. Derfor må miljøet også spille ind,« siger han.

Lisbeth Tranebjærg, som er professor i genetik ved Københavns Universitet, vurderer, at gener spiller en mindre rolle i sport end for eksempel musik. Hun tror, at miljøet, man vokser op i, betyder mere end generne, når en fodboldspiller bliver skabt.

»Du skal have kapaciteten og potentialet, og der kommer det biologiske og genetiske ind. For har du en elendig muskelmasse eller dårlige led, så går det jo ikke. Og så kan den fysiske udholdenhed og stædigheden være arvelig. Men jeg tror, at miljøet er det vigtigste i fodbold,« siger hun.

Læs også:

Unge Laudrup er varme navne i Europa
Mads Laudrup er den bedste i sin årgang
Andreas Laudrup har potentiale til landsholdet