Så mange kalorier er der i julens drikke
Det er ikke kun julemaden, der feder. Julens drikkevarer tæller også godt på kalorieregnskabet. Colourbox
Gløgg og snaps hører med til juletiden. Men vær opmærksom på, at de kan være fyldt med kalorier. Her får du et par sundere alternativer.

Pernille Lewinsky Kofoed, SØNDAG

Juletid er hyggetid – og indimellem også drikketid. En kold snaps, et godt glas gløgg, en varm kakao er fristende, men desværre fyldt med kalorier. Her får du diætist, Christina Bendixs enkle råd, så du kan undgå, at de flydende fristelser bliver en trussel mod din sundhed.

Tab 1 kilo om ugen uden at være sulten. Få den effektive slankekur på søndag.dk

Gløgg

Julen er indbegrebet at gløgg, men den krydrede varme drik er på grund af dens høje indhold af sukker, alkohol, rosiner og mandler en heftig cocktail, der ikke kun beruser, men også bugner af fedende kalorier. Spiser du tre æbleskiver til, ender du med at have indtaget omkring 500 kcal.

Kalorier: 1 glas gløgg (ca. 150 cl) indeholder 200 kcal.

LÆS MERE: Så let sparer du 100 kalorier. Læs mere på søndag.dk

Det sundere alternativ: Skal det være varmt og sødt, kunne du i stedet drikke en kop julete eller Chai te tilsat lidt varmet skummetmælk og et drys kanel eller lave en ”kørevenlig” gløgg af solbærjuice smagt til med lidt ahornsirup, julens krydderier og skallen fra en appelsin. Kan du ikke undvære smagen af alkohol, så drik franskmændenes svar på gløgg ’Vin Chaud’ – varm rødvin tilsat appelsinsaft, muskat og en stang kanel.

Øl

Øl indeholder rigtig meget sukker og derfor mange – tomme – alkoholkalorier. Da øl desuden udløser velværestoffer, der får dig til at føle dig glad og afslappet, giver en enkelt øl ofte lyst til en mere. Til gengæld indeholder øl også sunde stoffer, der nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Kalorier: En almindelig flaske øl indeholder 130 kcal. En juleøl indeholder 160 kcal og en fadøl mellem 375-500 kalorier.

Det sundere alternativ: Hvis du tæller kalorier, bør du begrænse mængden, særligt af de stærke øl. Hvis du ikke vil undvære en kold øl til julefrokosten, men vil holde igen med kalorierne eller alkoholen på grund af eksempelvis graviditet, er alkoholfri øl eller lightprodukter et godt alternativ.

Snaps

Det er en skrøne, at ren alkohol feder mindre. Faktisk gælder det, at jo højere alkoholprocent, jo mere feder det, så netop snaps, men også andre små ’shots’ som likør og Baileys, indeholder rigtigt mange kalorier.

Kalorier: 4 cl/lille glas snaps indeholder 100 kcal.

Det sundere alternativ: Når det kommer til julesnapsen findes der ingen sunde alternativer. Da en enkelt snaps indeholder omtrent samme antal kalorier som et glas vin, skulle du måske overveje at droppe snapsen og i stedet nyde et glas vin eller en øl, der ud over at fede mindre også indeholder sunde stoffer, der gør kroppen godt.

Snaps og sild hører sammen, og her får du tre lækre opskrifter på sild til julebordet. Læs mere på søndag.dk

Rødvin

Vin indeholder alkohol og sukker og feder faktisk lige så meget som slik. Når du drikker alkohol, arbejder din lever på højtryk for at skille sig af med de giftstoffer, som findes deri og nedbryder derfor ikke andre kalorier, før den har skilt sig af med alkoholen. De kalorier, som du spiser sammen med vinen, ender derfor lettere som fedtdepoter.

Det positive ved rødvin er, at den også indeholder jern, flavonoider og antioxydanter, der beskytter mod hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.

Kalorier: 150 cl rødvin/1 glas indeholder ca. 117 kcal. Hvidvin indeholder ca. 90 kcal.

Det sundere alternativ: Vin findes ikke i en lightversion, men vil du spare på kalorierne, kan du overveje alkoholfri vin, der kun indeholder 50 kcal pr. glas og – i lighed med almindelig rødvin – også tilfører kroppen flere sunde stoffer. Er du imidlertid ikke til vin uden alkohol, bør du overveje at begrænse mængden og hellere nyde et godt glas end tre dårlige.

Caffe latte

Drikker du caffe latte, skal du være opmærksom på, at den ofte bliver lavet på sødmælk og derfor indeholder meget fedt. Er den yderligere tilsat sirup, chokolade eller andet smags- eller sødestof, er der pludseligt tale om en seriøs kaloriebombe.

Kalorier: En caffe latte på sødmælk (2 dl) indeholder 120 kcal. Tilsat en klat flødeskum og 1-2 spsk sirup indeholder den hele 230 kcal. Til sammenligning er der 65 kcal i latte på skummetmælk, 70 kcal i latte på minimælk

Det sundere alternativ: Undgå latte lavet på sødmælk, og vælg i stedet en mere skinny latte lavet på skummet- eller minimælk. Drop desuden sirup, sukker, flødeskum eller andet, der giver kaffen smag.  Eller endnu bedre – drik din kaffe sort.