Så mange danskere har ondt i ryggen

Mange danskere har ondt i ryggen. Hvis du er en af dem, får du et par gode råd her. (Foto: Colourbox)

Næsten alle danskere har oplevet at have ondt i ryggen.

Det kan være ganske invaliderende at have ondt i ryggen, nakken og skuldrene, og det er der faktisk ganske mange danskere, der har.

En ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for ThermaCare viser, at ni ud af ti danskere døjer med smerter i nakke, skuldre eller ryg, og omkring halvdelen af de adspurgte døjer med smerterne flere gange om ugen. Og det går i høj grad ud over livskvaliteten.

Otte ud af ti føler sig generet af muskelsmerter, og halvdelen af dem svarer, at smerterne giver anledning til dårligt humør. For 40 pct. går det ud over søvnen, mens hver tredje svarer, det har konsekvenser for deres arbejdsliv.

Læs på Femina.dk, hvordan høje hæle rent faktisk påvirker din ryg.

Vi er for inaktive

Danskerne har faktisk to mio. fraværsdage om året pga. rygsmerter, og hos Strandvejens Fysioterapi i Hellerup udøves der rigtig mange behandlinger for ondt i ryggen. Ifølge fysioterapeut Micha Grøn skyldes de mange tilfælde med rygsmerter, at vi i dag har en inaktiv livsstil, hvor vi sidder meget ned.

’Kroppen er ikke bygget til at sidde så meget ned. Det er rigtig hårdt for ryggen, fordi man falder sammen og ikke har en naturlig stabilitet i ryggen,’ forklarer hun.

For en del kommer rygsmerterne fra hårdt fysisk arbejde, men for de fleste er det altså de lange dage på kontoret, der skader ryggen. Og så foretrækker halvdelen af danskerne med ondt i ryggen at behandle dem med smertestillende medicin. Otte ud af ti kender dog også til smertebehandling med varmeplastre, der øger blodtilstrømningen og får musklerne til at slappe af.

Læs om 3 dårlige rygvaner – og hvordan du bryder dem – på Femina.dk.

Sørg for at træne hele kroppen

Ifølge Micha Grøn er der dog flere måder at forebygge smerterne på. Det er eksempelvis vigtigt at variere sin arbejdsstilling, så man ikke sidder på samme måde dagen lang.

’Herudover handler det om at styrketræne. Og det er ikke kun ryggen – det er hele kroppen, der skal styrkes. Man skal gerne have en aktiv livsstil,’ peger hun på.

Hun forklarer, at der også kan være psykosociale årsager til rygsmerterne. F.eks. kan bekymringer, depression og stress give smerter i ryggen.

Fem gode råd til forebyggelse og lindring af ondt i ryggen

  • Sørg for at dyrke motion regelmæssigt. God fysisk form nedsætter risikoen for rygsmerter og gør, at man kommer sig hurtigere, når man har fået ondt i ryggen
  • Varier dine motionsformer fx ved at svømme, cykle og gå, da forskellige former for motion styrker ryggen. Hvis dine smerter bliver værre under motionen, skal du stoppe og i stedet konsultere en behandler eller læge
  • Husk at variere din arbejdsstilling. Sidder du eksempelvis ved computeren hver dag, er det vigtigt, at du rejser dig jævnligt, så du får bevæget dig. Hvis du har mulighed, kan det være en god aflastning at sidde på en stor træningsbold en time om dagen, da dette automatisk giver effektiv træning af ryggen
  • Det er en god idé at strække ud. Gør det evt. til en vane at strække ud hver aften, inden du går i seng. Bøj dig forover og lad dine arme hænge frit ned foran dig og hold strækket i 30 sekunder
  • Har du brug for at lindre dine smerter så prøv evt. et eller flere af følgende hjælpemidler; Varmepude eller varmeomslag, smertelindrende cremer eller smertestillende piller i håndkøb. Gå ned på dit lokale apotek og hør, hvad de vil anbefale specifikt til dig

 

Kilde: Videnscenter for Arbejdsmiljø

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media