Line Sølvhøj Johansson, ISABELLAS, Aller Media
Hylden blomstrer allerede i læhegn og krat, så det er nu, du skal ud og plukke den, hvis du vil lave hjemmelavet hyldeblomstsaft. Redaktionschef på ISABELLAS, Anita Banner, giver her et par gode tips.
– Først og fremmest skal du huske, at du ikke bør plukke ikke hyldeblomster langs trafikerede veje eller tæt på marker, som lige er blevet sprøjtet. Drikken skal jo gerne være fri for gift, råder Anita Banner.
Prøv hyldeblomst i pandekagedej eller i smoothies: Få 10 opskrifter på madogbolig.dk
En simpel sommerdrik
Der er ifølge Anita Banner mange, der afholder sig fra at lave hyldeblomstsaft, fordi det er for besværligt og fylder for meget i køleskabet. Den fordom vil hun gerne mane i jorden.
– Saften er lynhurtig at lave. Alle ingredienser skal jo bare hældes i en skål. Det er rigtigt, at skålen herefter skal i køleskabet nogle dage, mens blandingen trækker, men når saften først er klar, kan du hælde den på flasker eller opbevare den i plastikbeholdere i fryseren. Vælger du sidstnævnte behøver du heller ikke tilsætte konserveringsmiddel, siger Anita Banner.
Spar penge: Få tips til at bruge dine madrester på nye måder på isabellas.dk
Sådan gør du: Vil du have en god og nem opskrift på hyldeblomstsaft, anbefaler Anita Banner denne opskrift, der giver cirka 2 liter:
25 hyldeblomstskærme uden stilke, skyllede og tørrede
2 spsk. citronsyre
Saft af 1 citron
400 g sukker
500 g farin
1 l kogende vand
1 tsk. flydende atamon
Bland hyldeblomsterne med citronsyre, citronsaft, sukker og farin i en stor skål. Hæld det kogende vand over blandingen, og tilsæt atamon. Dæk skålen med et låg, og lad blandingen stå i køleskab i 4-5 dage. Si blandingen og hæld den på rene flasker, der evt. er skyllede i atamon. Luk proppen og stil saften på køl, til den skal drikkes.
Tip: Kan du ikke få citronsyre, kan vinsyre sagtens bruges. Vil du give saften et smagspift og lidt kulør, kan du erstatte nogle af hyldeblomstskærmene med rabarber.