Så hårdt belastes psyken under et rygestop
Et endegyldigt farvel til smøgerne kræver en stor indsats. Scanpix - modelfoto
Din psyke kommer på hårdt arbejde, når du skal stoppe med at ryge, og det kan være svært at holde motivationen. Direktøren for Rygestopkonsulenterne giver her tips om, hvordan du holder gejsten oppe

Har du lovet dig selv at lægge smøgerne på hylden, men begynder det allerede at knibe?

Direktøren for Rygestopkonsulenterne, Maj-Britt Bjerre Koch, forklarer her, hvordan dine følelser kan være svære at holde styr på, når cigaretten skoddes. Hun giver også tips til, hvordan du alligevel holder gejsten oppe:

Kroppens belønning

- De fleste starter med at ryge i sociale sammenhænge, men på et tidspunkt begynder man også at ryge alene, og så bruger man det som redskab til at håndtere følelser ved blandt andet brud, glæde og sorg. Nikotinen optages superhurtigt i kroppen og virker som belønning. Næste gang man er stresset eller emotionel, tror kroppen, at cigaretten skal bruges til at håndtere følelser uanset trang. Når man så holder op med at ryge, så mister man den lille ekstra belønning. Man kan føle sig rastløs, fordi man mangler noget, og livet kan føles trist og kedeligt.

Røgfri uden vægtforøgelse. Læs hvordan på q.dk

Når de fysiske abstinenser er væk

- Efter tre–fire ugers rygestop popper følelserne op, og tristheden kan overvælde én. Det skyldes blandt andet, at kroppen har været vant til at få tilført nikotin fra cigaretterne, som den nu ikke længere får. Når kroppen får tilført nikotin, frigives dopamin i hjernen, hvilket har betydning for humøret. Ved et rygestop falder dopaminniveauet for en kort periode, indtil kroppen har fået ’skruet op’ for dopamintilførelsen igen. Et nikotinplaster kan lindre og hjælpe på humøret, og det kan derfor være en blid overgang fra ryger til ikke-ryger.

Derfor bør du få foretaget en tarmskylning. Læs mere på q.dk

Lyt til din krop og sæt grænser

- Skal cigaretten for alvor kyles ud, skal man adsprede sig selv og hive sig væk fra vanetænkning. Cigaretten er ofte en buffer for omverdenen og en måde at kunne håndtere livets op- og nedture på, men for at få succes med rygestoppet er det nødvendigt at begynde at lytte til sin krop i stedet for at fylde den med nikotin. Find ud af om der er situationer, du bør sige fra overfor, eller om der er noget, du plejer at dulme med en cigaret, som i stedet skal tages hånd om. Vi presser også tit os selv for hårdt, og det plejer cigaretten at hjælpe os igennem. Nu skal der måske sættes grænser i stedet og skrues lidt ned for tempoet.

Øv dig

• En måde at komme ud af den psykiske afhængighed på kan være at blive klar over, hvorfor du ryger, og hvordan du bruger cigaretter som redskab. Derefter kan du finde ud af hvordan du dækker det behov cigaretten plejer at dække.

• Prøv også at lave en liste med nye måder at dække dine behov på og give dig selv belønninger på.

• Husk dig selv på, hvilke positive forandringer et rygestop vil medføre. Det kan både gælde din fysik, din økonomi og den glæde, det kan give familie eller venner.

Therese Bindslev, Q.dk, Aller Media