S vil tage autorisation fra sexdømte læger
Når loven giver mulighed for det, skal sexdømte læger fratages deres autorisation, mener Socialdemokraterne.

Når det med eksisterende lovgivning allerede er muligt at fratage læger dømt for sexkrænkelser i Norge deres autorisation, så skal det gøres.

Det siger Flemming Møller Mortensen, der er socialdemokratisk medlem af Folketingets sundhedsudvalg, efter jurister over for Ritzau har slået fast, at den nuværende lovgivning giver mulighed for sådanne skridt.

- Det skal set med socialdemokratiske øje gøres til gældende praksis, lyder det fra Flemming Møller Mortensen.

- Er der en juridisk mulighed, er der ikke behov for at lave en lovændring, så man kan fratage autorisationen, hvis forbrydelsen har fundet sted i et andet nordisk land, siger han.

Inden Folketinget mødes i oktober drøfter Socialdemokraterne med sundhedsminister Astrid Krag (SF), om en sexdømt dansk læge i Norge, kan fratages autorisationen, så han ikke kan arbejde i Danmark.

Flemming Møller Mortensen regner ikke med, at der bliver tid til at drøfte sagen med Astrid Krag og sundhedsordførerne fra SF og De Radikale, når Folketinget 14. august er ekstraindkaldt for at førstebehandle lovene i skattereformen, men det vil ske senere.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan læger, der er frataget deres autorisation, arbejde lovligt i Danmark, selv om de er dømt for sexmisbrug af patienter i vores naboland. Lægerne kan ikke straffes i to lande, siger Sundhedsstyrelsen.

Flemming Møller Mortensen påpeger, at både Torben Mogensen, som er lægelig direktør på Hvidovre Hospital og Henrik Dibbern, som er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), har givet tydeligt udtryk for, at de begge ønsker, at gøre det muligt at frakende en læge autorisationen med baggrund i en forbrydelse, som er domfældet i et andet land.

- Det er også den socialdemokratiske holdning, fastslår han.

/ritzau/