S vil bane vej for flere helhedsskoler
Kommuner skal kunne oprette helhedsskoler uden at søge dispensation hos undervisningsministeren, mener S. Konservative er på forhånd imod forslaget, som behandles i Folketinget fredag.

Der skal være bedre mulighed for at koble undervisning, leg og læring sammen, og midlet er flere helhedsskoler, mener Socialdemokraterne. Derfor skal Folketinget fredag behandle et forslag fra partiet om at give kommuner lov til at oprette helhedsskoler uden at søge dispensation hos undervisningsministeren.

»Forslaget hedder med vilje helhedsskole og ikke heldagsskole, da det er de pædagogiske muligheder, vi er optaget af, og ikke at man skal lave et skoletilbud, der varer hele dagen, som har været noget af den kritik, der blandt andet har været af heldagsskolen i Århus,« siger uddannelsesordfører Christine Antorini (S).

Konservative er på forhånd lodret imod forslaget. Den konservative uddannelsesordfører, Charlotte Dyremose, mener, at forsøget med heldagsskole i Århus har vist, at det er for hårdt for de mindste børn, som ikke kan klare de lange skoledage, helhedsskolen fører med sig.

»Børn har ligesom voksne brug for at adskille arbejde og fritid. Og familierne skal have mest mulig frihed til selv at indrette sig, som de gerne vil. Jeg vil ikke være med til at gøre børnenes hverdag til et miskmask af leg og læring. Børn har brug for at vide, hvornår de skal lære noget og tage ansvar, og hvornår de har fri og kan lege lige præcis det, de gerne vil,« siger hun.

Forslaget skal 1. behandles i Folketinget fredag.