S undrer sig over dronningens klimasnak
Dronning Margrethe har svært ved at se, at klimaforandringer kan være menneskeskabte. Foto: Klavs Bo Christensen / POLFOTO
Socialdemokraterne hilser ikke dronningens udtalelser om klimaforandringer velkommen.

Dronningens udtalelser i Grønland kan skade den politiske kamp mod klimaforandringer.

Det mener Socialdemokraterne som frygter, at danskerne opgiver klimakampen, efter at dronningen nedtoner menneskers indflydelse.

"Hvis udtalelsen skal ses på længere sigt, så har vi ikke brug for, at Danmark som nation opgiver at ændre på klimaforandringer," siger klimaordfører Mette Gjerskov (S) til Newspaq.

I stedet for at trække på skuldrene og se til, så må danskerne komme ind i kampen.

"Naturligvis skal vi gøre noget mod klimaforandringerne, og det er jo kun Dansk Folkeparti, som mener, at vi bare skal lade stå til," forklarer klimaordføreren.

Reaktionen kommer efter, at dronningen under sit sommertogt i Grønland har sagt, at "der jo ikke er noget at gøre. Man kan ikke lave om på klimaet, når det laver sig selv om. Det må man se i øjnene".

Dermed nedtoner Dronning Margrethe, at klimaforandringerne skulle være menneskeskabte, og at drivhuseffekt og regulering af CO2-udledning har nogen betydning for klimaets fremtid.

Det strider direkte imod regeringen officielle klimapolitik, og det er usædvanligt for en monark at gå op mod regeringen, fortæller Jon Bloch Skipper forfatter til bogen 'De tre søstre' om dronningen og hendes søstre.

Han ser det som en fejl, og ikke en dronning som har misforstået sin rolle.

"Den (rollen, red.) har dronningen forstået i 40 år, så jeg tror ikke, at hun nu lige pludselig ikke forstår, hvor grænsen går. Det er nok mere en personlig betragtning, som ikke har været tænkt som en politisk udtalelse," siger historiker Jon Bloch Skipper til Newspaq.

Flere miljøorganisationer har også været ude med kommentarer til dronningens udtalelser. De mener, at hun har fået noget helt galt i halsen.