S skuffet over regeringens ligelønsinitiativ
Ifølge Socialdemokraterne er regeringens nye initiativer på ligelønsområdet langt fra nok til at sikre kvinder og mænd lige løn. Ligestillingsministeren afviser kritikken.

Regeringens nye guide, hjemmeside og lønstatik-krav for virksomheder med over ti medarbejdere, er slet ikke nok, hvis man skal skabe ligeløn, mener Socialdemokraterne.

»Det var skuffende at opleve, hvordan regeringen med et stort opsat pressemøde demonstrerer, at de ingen vilje har til at tage fat for alvor,« siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Kirsten Brosbøl.

Regeringen fremlagde fredag en hjemmeside, en guide og en vejledning samt et påbud om åbne lønstatistikker for virksomheder med over 10 medarbejdere, som allerede trådte i kraft 1. januar 2007.

»Dagens arrangement var tydeligvis et fattigt forsøg på at kompensere for den mangelfulde lovgivning om kønsopdelte lønstatistikker, regeringen vedtog sidste år. Denne lov omfatter kun 15 procent af det private arbejdsmarked, og der er ingen krav om statistikker på de små og mellemstore virksomheder, hvor problemerne er størst. Regeringen har ingenting på plakaten for de sidste 85 procent af lønmodtagerne på det private arbejdsmarked,« siger Kirsten Brosbøl.

Det afviser ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) dog:

»Guiden og den nye hjemmeside bliver tilgængelige værktøjer for alle virksomheder, også de små og mellemstore. Så alle vil få mulighed for at tage fat om det her problem,« siger hun.

Kirsten Brosbøl fastholder dog, at hvis regeringen for alvor vil problemerne med kønsbetonede lønforskelle til livs, bør den udvide loven om kønsopdelte lønstatistikker til at gælde flere virksomheder og samtidig stille krav til virksomhederne om ligestillingshandlingsplaner og -regnskaber.