S-ordfører vil belønne byrødder bedre
Kommunalordfører Simon Kollerup (S) vil se på belønning af byrødder, men Margrethe Vestager træder på bremsen.

Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup vil i 2013 vurdere, om byrødderne bør belønnes bedre for at sidde i landets 98 kommunalbestyrelser.

- Lige efter nytår vil vi tage en debat med alle Folketingets partier om, hvordan vi vederlægger vores kommunalbestyrelsesmedlemmer. Det vil ske, når vi er færdige med evalueringen af kommunalreformen, siger han til dk.nyt.

Det strider mod økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som hidtil har afvist at hæve deres løn. Det skrev hun i marts i et svar til Folketingets kommunaludvalg.

Politisk engagement og ikke lønnen skal drive det kommunalpolitiske arbejde, sagde hun og fastslog, at kommunalpolitik er et fritidshverv.

- Jeg mener derfor som udgangspunkt, at den vederlagsstruktur, vi har, grundlæggende er god og hænger godt sammen med kommunestyret, som det ser ud i dag, skrev Margrethe Vestager.

I juni måned krævede Rødovres borgmester Erik Nielsen (S), som formand for Kommunernes Landsforening (KL) bedre løn. Fra 1997 til 2010 har byrøddernes løn haltet efter inflationen. Efter kommunalreformen i 2007 har de fået større ansvar.

KL kræver, at lønnen mindst følger lønudviklingen i samfundet, siger Erik Nielsen.

Simon Kollerup vil ikke garantere højere løn.

- Man kunne godt forestille sig det, men det er et sammensurium af alt muligt, der spiller ind, hvor vi selvfølgelig skal se på det generelle niveau for vederlæggelse sammenholdt med de arbejdsopgaver, man sidder med i kommunalbestyrelserne, fortæller han til dk.nyt.

/ritzau/