S og R: Vi har gjort folk fattige
Fattigdom · Regeringens kontanthjælpsloft, som S og R selv stemte for, var i går til debat i Folketinget. Oppositionen mener, at loftet skaber flere fattige end job

Fjern kontanthjælpsloftet – det skaber fattigdom i stedet for arbejde til folk. Sådan lød budskabet fra en samlet opposition, minus Dansk Folkeparti, under en timelang debat om kontanthjælpsloftet i går i Folketinget. Regeringen indførte i 2002 tid kontanthjælpsloftet - med støtte fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale.

Siden har både S og R valgt at træde ud af forliget, fordi de mener, at det omstridte loft har skabt større ulighed.

»Vi vedkender os, at vi i sin tid stemte for kontanthjælpsloftet, men vi vedkender også, når vi har begået fejl. I dag ved vi, at kontanthjælpsloftet skaber mere fattigdom. Socialdemokraterne lægger vægt på, at vi skal behandle samfundets svage ordentligt, det gør vi ikke i dag,« sagde arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S) under debatten.

R: Beløn de arbejdende

Sammen med den resterende opposition fremførte han igen og igen AErådets nylige opgørelse, som viser, at antallet af fattige danskere er steget med 45.000 under VK-regeringen, og at der alene i 2004 var 2.500 personer, der blev fattigere som følge af kontanthjælpsloftet. De Radikale havde et velkendt radikalt løsningsforslag med til debatten som afløser for kontanthjælpsloftet.

»Vi er blevet klogere. Nu ved vi, hvordan kontanthjælpsloftet virker, og det virker ikke efter hensigten. Hvad med at give folk et stort, fedt beskæftigelsesfradrag over skatten, så vi belønner dem, der er i arbejde frem for at straffe dem, der ikke er i arbejde?« foreslog arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday.Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og ordførerne fra DF og de to regeringspartier afviste dog som forventet blankt at fjerne kontanthjælpsloftet, som de mener, har virket glimrende.

VKO: Vi ændrer intet

»Det er fortsat regeringens politik, at det altid skal betale sig at arbejde. Det er baggrunden for, at regeringen i sin tid indførte kontanthjælpsloftet, og at regeringen fortsætter kontanthjælpsloftet,« sagde beskæftigelsesministeren.

VKO-ordførerne understregede, at tilskyndelsen til at arbejde er blevet forøget med kontanthjælpsloftet.

Hvis et ægtepar på kontanthjælp med børn har fem timers arbejde om ugen hver, vil parret kunne få en gevinst på omkring 1.000 kroner efter skat på om måneden.