S: Landbrug må selv rydde op i sit coli-rod
Landbruget skal have hårde økonomisk incitamenter for at undgå flere coli-skandaler Foto: Colourbox
Landbrug har selv ansvaret for at forhindre fødevareskandaler. Derfor skal de også selv betale for problemerne, mener S-ordfører.

Efter skandalen med de dødbringende VTEC bakterier i grøntsager er det blevet tid til at diskutere, hvad der nu skal ske. Den socialdemokratiske forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, har derfor kaldt fødevareminister Henrik Høegh i samråd i dag.

Landbrugserhvervet bør selv bære det primære ansvar for, at fødevaresikkerheden er i orden, mener Benny Engelbrecht. Og også selv betale gildet, hvis der viser sig at være problemer med forgiftede fødevarer.

"Det er principielt meget problematisk at man bare automatisk poster offentlige midler ud på erstatning," siger den socialdemokratiske ordfører.

"Derfor skal læren af VTEC-skandalen også være, at vi opbygger nogle modeller, hvor det er erhvervet selv, der finansierer de problemer, der er, så de har et incitament til at sørge for høj fødevaresikkerhed," mener Benny Engelbrecht.

"Systemet må laves om, således at landbruget selv har en interesse i at sikre, at de her fødevareskandaler ikke sker," siger den socialdemokratiske ordfører. "Vi skal ikke kun se på erhvervets interesser, forbrugernes sikkerhed kommer i første række", understreger han.

Ordføreren mener desuden, at de andre EU-lande har meget at lære af Danmarks høje standarder for fødevaresikkerhed og beredskab. Det bør derfor også komme på dagsordenen for de danske EU-formandskab, mener Socialdemokraterne.