Rynkecremer har ingen effekt
En stor undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet viser, at flere dyre rynkecremer ikke har nogen effekt.

Kvinder bruger tusindvis af kroner på at bekæmpe rynker. Men en stor undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet viser, at det ofte blot er penge ud af vinduet. Cremerne har nemlig ingen stor, synlig effekt.

Forrige år købte danske kvinder og mænd hudplejprodukter for over 1,3 milliarder kroner, oplyser brancheforeningen parfumeindustriens brancheforening SPT. Der er ingen specifikke tal på salget af rynkecremer, men de udgør en stor og stadig stigende del af markedet.

I Forbrugerrådets test blev produkterne testet på 20 kvinder, som i 12 uger brugte et sæt med dag- og natcreme på den ene halvdel af ansigtet, mens de brugte almindelig fugtighedscreme på den anden halvdel. Løbende blev resultatet fotograferet med et særligt 3D-fotoudstyr.

Nogle af kvinderne fik rent faktisk udjævnet nogle fine rynker og linjer i ansigtet. Men selv med de produkter, som klarede sig bedst i testen, blev rynkerne kun reduceret med mindre end 10 procent. En forandring så lille, at den knap er synlig for det blotte øje.

»Der er mange cremer, som virker. Men der er også mange, som ikke gør. Og det vil være dejligt, hvis der blev ryddet ud i det brogede marked, så kvinderne ikke føler, de bliver snydt,« siger hudlæge Peter Bjerring.

I testen klarede de dyre produkter sig ikke spor bedre end de billige mærker, som man kan købe i supermarkeder. Især den enormt dyre og meget eksponerede creme La Prairie Cellular klarede sig skidt. Cremen koster 2.415 kroner for et sæt med 30 milliliter dagcreme og 50 milliliter natcreme. Men selvom det var den dyreste i testen, havnede cremen i bunden og fik den samlede vurdering: Dårlig. Der var stort set ingen målbar effekt, og ved de dybe rynker var der slet ingen forskel på La Prairie og den almindelige fugtighedscreme.

La Prairies hovedkontor har ikke ønsket at kommentere testen.

Flere af de bedste produkter kan ikke købes i Danmark, men blandt dem, som kan er Lancômes Renergie, L?Oreal Paris Dermo Expertise Wrinkle de-crease og L?Oreal Paris Dermo Expertise Revitalift. Blandt de cremer, der blev stemplet som dårlige, ligger La Prairie og den noget billigere Nivéa visage Anti-Wrinkle Q10.