Rygskader giver fyreseddel
Afskedigelse ? Sen behandling og diagnose betyder sygefravær over 120 dage. Tag selv hånd om sygdommen, lyder råd fra rygekspert

Smerter i lænden, ømhed i rygsøjlen og besvær med at dreje sig.
Rygproblemer kan have mange udslag, og et af dem kan være et »farvel og tak«. Ifølge en undersøgelse foretaget af www.rygpanelet.dk er 13 procent af de adspurgte blevet afskediget for deres lidelser.
»Vi kan se en tendens til, at folk kommer meget sent og allerede er blevet fyret eller er på nippet til det. Man burde have taget sig af dem længe før,« siger direktør for Center for Rygkirurgi, Martin Bonnén.
En af dem er skibsbygger Kim Dahl. Hans lændehvirvel havde forskubbet sig en centimeter, og i januar tiltog smerterne.
Fra maj til september kunne han derfor ikke møde på sit arbejde på Lindøværftet i Munkebo, og han mærkede et stort pres fra arbejdsgiveren.
»Under sygedagsforløbet blev der ringet flere gange for at høre, hvordan det gik, hvornår jeg skulle opereres, og hvornår jeg kunne komme tilbage, men jeg kunne ikke sige noget om det,« fortæller han.

Tag hånd om din sygdom

Først blev Kim Dahl undersøgt af værftets kiropraktor og fysioterapeut, dernæst kom han til rygcenteret i Ringe, derefter til Odense Universitetshospital og til sidst Center for Rygkirurgi.
»Det værste var at gå derhjemme med uvidenheden om fremtiden. Du ved ikke, om du er købt eller solgt, og om du kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg havde haft over 120 sygedage, hvorefter de kunne fyre mig,« siger Kim Dahl.
Netop at både lidelserne og behandlingen er langvarig er skyld i, at arbejdsgiverne stopper forholdet til de ryglidende medarbejdere, mener Martin Bonnén.
»Mit bud er, at de, der bliver fyret, har gået med problemerne for længe og ikke fået den hjælp, der er nødvendig. Arbejdsgiverne bliver til sidst nødt til at fyre dem for at komme videre. Det bedste råd, jeg kan give folk med dårlig ryg, er selv at tage ansvar for deres sygdom. Man skal ikke bare være autoritetstro og vente på, at der sker noget. Få stillet den rigtige diagnose og få »konservativ behandling« med fysioterapi og motionscenter. Det er jo også ofte rigtige arbejdsstillinger, der kan undgå, at man falder ud af arbejdsmarkedet,« siger han. Hvis smerterne bag på kroppen har varet over seks-otte uger, er det med at gå videre i systemet, anbefaler Martin Bonnén.
Kim Dahl har i dag fået lov at vende tilbage til værftets tegnestue, hvor han arbejder tre timer dagligt. Han tror, at åbenhed har været med til at, han har fået lov til at beholde sit arbejde.
»Jeg har snakket rent ud af posen og fortalt, hvordan det har været, og hvordan jeg har det. Det er nok også i kraft af, at jeg altid har passet mit arbejde og gerne vil arbejde. Havde jeg været syg hver hveranden dag, var jeg nok ikke kommet tilbage.«