Rygestop: Derfor skal du nedtrappe langsomt
- Rygere, der kvitter tobakken, oplever på det nærmeste en demens-agtig tilstand lige efter rygestoppet, siger danske hjerneforskere. Foto: Colourbox/free
Danske hjerneforskere har undersøgt, hvad der sker i hovedet på mennesker, der kvitter smøgerne fra den ene dag til den anden.

Hvorfor er det så svært at kvitte smøgerne?

Danske hjerneforskere har måske fundet svaret. De har undersøgt den umiddelbare reaktion i hjernen efter et rygestop.

Konklusionen er, at hjernens iltoptag og blodgennemstrømning falder markant efter, at smøgerne er kvittet.

- Rygere, der kvitter tobakken, oplever på det nærmeste en demens-agtig tilstand lige efter et rygestop. Det kan opleves som ganske forfærdeligt og er sandsynligvis medvirkende til, at det kan være så svært at holde op med at ryge, siger hjerneforsker og professor Albert Gjedde, der står bag undersøgelsen.

Den danske forskning viser, at rygning i første omgang øger hjerneaktiviteten. Ret hurtigt tilpasser hjernevævet sig rygningen, så effekten udebliver. Et halvt døgn efter rygestoppet er hjernens iltoptag og blodgennemstrømning ifølge hjernescanninger faldet med op til 17 procent.

Det får de danske hjerneforskere til at foreslå, at man trapper langsomt ud af et tobaksmisbrug.

- Simpelthen for at undgå de værste abstinenser, der gør det så vanskeligt at holde fast i sin ellers meget fornuftige beslutning om rygestop, siger Albert Gjedde.

Han står bag undersøgelsen sammen med lektor Manouchehr Seyedi Vafaee, begge fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet.

Overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen, tror dog ikke på rådet om langsom nedtrapning.

- Jeg har aldrig hørt, at det virkede for nogen. Det handler om vilje. Man skal tage en beslutning om, at man ikke vil ryge mere, og så skal man holde op. Nogle vil have grufulde abstinenser, mens andre ikke vil, siger hun til Newspaq.

De nye resultater er publiceret i Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism.

Fakta:

Danskernes rygevaner:

I 2014 svarede 21 pct. af danskerne, at de ryger, og 17 pct. ryger hver dag.

60 pct. af dem, der ryger, vil gerne holde op med at ryge.

76 pct. af dem, der er stoppet med at ryge, har gjort det uden brug af hjælpemidler.

Undersøgelsen af danskernes rygevaner er gennemført fra 17. november til 7. december 2014. Der er 5050 deltagere i undersøgelsen, og dataindsamlingen er foretaget via internetpanel.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Newspaq

via Listen To News