Ryger! Sådan klarer du dagen uden smøger
Det er ikke altid, man lige kan smutte ud og holde rygepause, når trangen melder sig. Hvis du ikke kan holde rygepause, så kan du dulme trangen med nikotinplaster eller plastik-cigaretter Foto: Colourbox
Rygere bliver stadig mere marginaliseret på arbejdsmarkedet. Her er fem gode råd til at klare trangen, når du ikke kan komme til at få din smøg.

Du har knoklet løs og er klar til at belønne dig selv med et velfortjent stykke tobak. Men du kan ikke komme til det.

Måske er chefen eksryger og nyreligiøs sundhedsapostel. Eller også kan du bare ikke komme til at smutte udenfor i 10 minutter, mens trangen er stærkest.

Så hvad gør du? Direktør for det landsdækkende netværk Rygestopkonsulenterne Maj-Britt Bjerre Koch har et par gode råd til, hvordan du tager toppen af trangen.

1. Tro på det

"Som ryger kan du godt indstille dig på andre rygevaner, selvom du har et stort behov for nikotin."

"Efter rygeloven er blevet indført, ryger mange 'på forskud' om morgenen for eksempel. Pointen her er, at det kan lade sig gøre at ændre mønstret."

2. Hold pausen af alligevel

"Rygningen er en legal pause, du har tillagt dig. Det kan godt være, du har behov for nikotinen. Men det kan også være den sociale kontakt og det at komme fra opgaven."

"Så snup en kop kaffe med kollegerne i stedet for," lyder rådet fra Maj-Britt Bjerre Koch.

3. Brug nikotinerstatning

"Hvis trangen er voldsom, og du ikke kan koncentrere dig, så brug noget nikotinerstatning. Det er ikke så skidt, som det er blevet udskreget til i pressen."

"Men tag indlægssedlen alvorligt, for man kan let blive afhængig. For nogle er nikotinplastret godt, for andre er det plastik-cigaretten, der virker mod behovet for at putte i munden."

4. Overvej om det er nu, du skal holde op

"Mange rygere vil jo gerne holde op. Så måske er det nu, du skal gribe chancen. I stedet for at være sur på omverden og tænke, at den bestemmer over dig, så sig, at det er dig, der bestemmer over din afhængighed."

"Det skal ikke influere på dit arbejde, om du kan ryge eller ej," siger hun.

5. Alliér dig med dine rygerkolleger

"Det nytter ikke at gå amok i krogene, hvis man ikke kan komme til at ryge. Så alliér dig med dine rygerkolleger, og hold dine pauser. Støt hinanden, og hold fast i en positiv stemning. Man kunne også lave en aftale med sin kollega om at stoppe sammen."

Maj-Britt Bjerre Koch er også forfatter til bestselleren 'Rygestop for livet'.