Landets restauratører og værtshusejere har én ting tilfælles lige nu. De tvivler. Skal, skal ikke , bliver der tænkt, og det kan de sådan set fortsætte med indtil sommer.
Tvivlen bunder i regeringens lov om røgfri miljøer, der, hvis den træder i kraft til sommer, kommer til at ramme som et dybt nyrestød i hele branchen. Udgifterne til de forskellige rygeforanstaltninger bliver nemlig skyhøje.
Kan knække nakken
»Hvis alle værtshuse og restaurationer vælger at indføre rygerum eller rygekabiner, vil den samlede udgift blive på flere hundrede millioner kroner, alene i Storkøbenhavn. Mange risikerer kort sagt at knække nakken på det,« siger Lone Njor, direktør i hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, HORESTA.
Samtidig kan pengene i løbet af tre år vise sig at være spildte, hvis rygeforbuddet bliver totalt, så end ikke rygerum og rygekabiner er tilladt længere.
Ikke som i Norge
En treårig aftale, der begrænser rygning i det offentlige rum, er nemlig, hvad politikerne har kunnet enes om. Herefter er der stor sandsynlighed for, at der indføres et totalt rygeforbud. Det får HORESTA til at frygte norske tilstande.
»Det værste skrækscenario er en gentagelse af Norges eksempel – nemlig at alle køber sig fattige i rygerum, hvorefter rygeforbuddet et par år efter bliver totalt,« siger Lone Njor.
Hos Kræftens Bekæmpelse ser man heller ikke videre positivt på rygeforbuddet.
Ingen rød indendørs
»Det er grotesk, at man tvinger værtshuse og spisesteder til at lave rygerum og rygekabiner, for undersøgelser fra udlandet påviser klart og tydeligt, at det eneste effektive middel er at lade være med at ryge indendørs. Røgen og de kræftfremkaldende stoffer siver ud til personale og gæster fra rygerum, så de beskytter ikke mod sygdom, og gæsterne vil stadig lugte af røg,« siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen, Kræftens Bekæmpelse.
Egentlig skulle rygeforbudet være trådt i kraft fra 1. april 2007, men politikerne har indtil videre udsat det til sommer.
HORESTA undersøger lige nu, hvor mange der rent faktisk har tænkt sig at investere i dyre rygeforanstaltninger, og her kommer tvivlen for alvor til udtryk.
Branchen er gidsel
»Jeg forstår godt, hvorfor mange afventer situationen. Politikerne har taget branchen som gidsel, fordi de ikke har modet til at indføre en konsekvent rygelov. Lige nu har vi ingen anelse om, hvordan loven kommer til at se ud – om der kommer ændringer til. Og vi ønsker i høj grad, at man undgår en konkurrenceforvridning, og det mener vi ikke, at der er taget højde for på nuværende tidspunkt,« siger Lone Njor.
Store værtshuse taber
Hun henviser til eksemplet, hvor to små værtshuse ligger ved siden af hinanden. Det ene er lige under 40 m2, det andet er lige over. Her vil værtshuset på over 40 m2 være den store taber i spillet, da udgifter til de dyre rygeforanstaltninger i mange tilfælde vil være et decideret dødsstød. Værtshuse på under 40 m2 er ikke omfattet af rygeforbudet.