Ryd op efter jer selv - svin
AppleMark (Foto: )
Vi bruger hvert år millioner på at rydde op i gaderne, selvom det første et hvert børnehavebarn lærer er, at man skal rydde op efter sig selv.

Claus Hjort: Politikerne blander sig i for meget
Tag jeres SU og klap i
Så tænk jer dog om - jeg kører her også

Af Morten Olsen, mool@avisen.dk 

De danske byer og veje ligner en losseplads, og det koster hvert år samfundet et ukendt antal millioner. Men det bekymrer tilsyneladende ikke de fulderikker, der weekend efter weekend smider pizzabakker på gaden, eller karnevalsoptog og demonstrationer, der efterlader et spor af glasskår og konfetti i gadebilledet.

I 2003 brugte amter og Skov- og Naturstyrelsen over 50 millioner på at indsamle omkring 5.000 tons skrald. Bevares noget af det var smidt i skraldespandende, hvor det hører til. Men de 50 millioner er langt fra den største post på affaldsbudgettet.

Hvert år bruger danske kommuner væsentlig flere penge på affald. Og en del af det kunne spares, hvis vi bare gjorde som ethvert børnehavebarn har lært og ryddede op efter os selv.

Ingen er fuldkomne

På Nørrebro i København finder vi Michael Vaisgaard. Han nyder en rød pose blandet slik, men lur mig om ikke den tomme pose havner i rendestenen eller på fortorvet, når han er færdig med at mæske sig.

Hvor skal den pose hen, når du er færdig?

»Forhåbentlig i en affaldsspand, men problemet er, at hvis man har rendt rundt med den i tre timer kan man vel godt være tilbøjelig til at smide den.«

Er du klar over, hvad det koster, at folk er tilbøjelige til at smide skrald på gaden?

»Det er jeg godt klar over, men det er et ærligt svar, og jeg tror ikke der er mange, der kan sige sig fri for at gøre det en gang imellem.«

Men gør det, at det er OK?

»Nej absolut ikke, men der er ingen af os, der er fuldkomne.«

København bruger 86 millioner

Hvor meget tror du, det koster Københavns Kommune hvert år at feje pizzabakker og alt muligt andet op efter folk?

»Det koster vel et par millioner vil jeg tro.«

Det koster Københavns Kommune 86 millioner hvert år. Kommer det bag på dig?

»Det er mange penge i min verden, men det dækker nok også over mange ting. Jeg tror ikke på, at det er 86 millioner til kun og samle pizzabakker op, men jo, det er for mange penge.«

Det har du nok ret i, men vil du tænke på det næste gang?

»Ja det vil jeg, af den simple grund, at jeg også betaler min del til det.«

via Listen To News