Rusland dropper våbenleverancer til Syrien
Syriens præsident Assad, der er Ruslands allierede, får ikke opfyldt kontrakten om levering af ny kampfly.

Rusland ønsker ikke at levere jagerfly eller andre nye våben til Syrien, så længe den nuværende krise ikke er løst.

Det siger vicedirektøren for det russiske organ, der fører tilsyn med landets våbenhandel.

- Så længe situationen i Syrien er ustabil, vil der ikke blive tale om nogen våbenleverancer, siger Vijatjeslav Dsirkaln til journalister på Farnborough Airshow i Storbritannien ifølge det russiske nyhedsbureau, Interfax.

Afvisningen af at sende flere våben til Syrien kan være udtryk for det mest vidtgående russiske skridt for at lægge afstand til den syriske præsident Bashar al-Assad, som Moskva ellers har forsvaret mod hårdere sanktioner fra FN's side.

Det kan også forpurre udestående kontrakter på fire milliarder dollar (24 milliarder kroner), som omfatter jagerfly og luftforsvarssystemer. Efter planen skulle de have været leveret i år.

En talsmand for Dsirkalns Føderale Tjeneste for Militærteknisk Samarbejde vil ikke bekræfte vicedirektørens udtalelser, da han blev kontaktet telefonisk. Nyhedsbureauet Reuters venter på svar på en række skriftlige spørgsmål.

Selv om det er helt lovligt, så har Ruslands våbenhandel med Syrien givet anledning til bekymringer om, at Moskva forsyner Assad med våben, der bliver brugt mod de oprørere, der deltager i en væbnet opstand mod ham.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har sagt, at de våben, hans land leverer, ikke kan bruges i en civil konflikt. Udenrigsminister Sergei Lavrov har sagt, at forsyningerne er forsvarsvåben, som er solgt på kontrakter, der er indgået for længe siden.

Men USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, har sagt, at de russiske udtalelser om, at våbnene ikke kan sammenkædes med volden er "åbenlyst usande", og administrationen i Washington har beskrevet leverancen af tunge russiske våben som forkastelig.

/ritzau/Reuters