Rusland advarer USA mod militær reaktion i Syrien
Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, fejer alle beskyldninger mod Rusland af bordet under det hasteindkaldte møde i FN om det formodede kemiske angreb i Douma i Syrien. Foto: Don Emmert/AFP
Der har ikke fundet noget kemisk angreb sted i Syrien, siger Rusland. Trump lover "kraftfuldt" modsvar.

Rusland har advaret USA om, at det vil få "alvorlige konsekvenser", hvis amerikanerne angriber syriske regeringsstyrker som følge af meldingerne om, at et kemisk angreb har fundet sted i byen Douma i Syrien.

Det siger den russiske FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, på et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd mandag aften dansk tid.

- Der var ikke noget angreb med kemiske våben, siger han.

Han erklærer sig aldeles uforstående over for den byge af beskyldninger mod Rusland, der er kommet fra de vestlige lande.

- Gennem de relevante kanaler har vi allerede meddelt USA, at væbnet magtanvendelse mod Syrien under et løgnagtigt påskud (...) kunne få alvorlige konsekvenser, siger Nebenzia.

Han opfordrer endvidere eksperter fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) til at flyve til Syrien og undersøge sagen.

Det kan ifølge den russiske FN-ambassadør ske allerede tirsdag. Her kan de selv undersøge forlydenderne om et kemisk angreb.

Han tilføjer, at syriske regeringsstyrker og russiske soldater vil sørge for adgang for OPCW's repræsentanter.

USA's præsident, Donald Trump, siger mandag aften lokal tid, at det formodede kemiske angreb vil blive besvaret "kraftfuldt".

- Vi er ved at tage en beslutning, i forhold til hvad vi skal gøre efter det forfærdelige angreb nær Damaskus. Det vil blive besvaret, og det vil blive besvaret kraftfuldt, siger Trump på en presseseance i Washington.

- Vi kommer til at tage en beslutning i aften eller meget kort herefter, lyder det fra den amerikanske præsident.

Amerikanske myndigheder har konkluderet, at der med al sandsynlighed blev brugt kemiske våben i weekendens angreb i den syriske by Douma.

Angrebet har fået stor dele af det internationale samfund til at reagere og rase mod Syriens præsident, Bashar al-Assad.

/ritzau/Reuters