Rumlen i EU: Store mænd tænker frække tanker

Den eneste løsning på Europas problemer er at lave Europas Forenede Stater, mener en betydningsfuld tænketank.
Tony Blair er en af underskriverne på manifestet. Her modtager han den amerikanske frihedsmedalje af daværende præsident i USA, George W. Bush.
Tony Blair er en af underskriverne på manifestet. Her modtager han den amerikanske frihedsmedalje af daværende præsident i USA, George W. Bush. Foto: AP/Gerald Herbert / POLFOTO

Det bliver nærmest betragtet som uartige tanker for en EU-politiker.

Men en gruppe indflydelsesrige europæiske personligheder er gået sammen med et krav, der for blot få år siden havde været utænkeligt: Vi skal have en ny EU-traktat og en fælles regering.

Tænketanken "Rådet for Europas Fremtid" består af så fremtrædende personer som den tidligere britiske premierminister Tony Blair, den tidligere EU-kommissionsformand Jaques Delors, den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder og lederen af EU-parlamentets liberale gruppe, Guy Verhofstadt.

I et manifest kræver de mere magt til EU for at styrke unionen og sikre Europa mod kriser i samme størrelsesorden som den nuværende.

"Det er tid til at tage stilling til de store spørgsmål for at bevare den unikke europæisk balance med individuel frihed, markedsøkonomi og et system af social sikring," skriver "rådet", der også inkluderer den amerikanske nobelprisvinder i økonomi Joseph Stiglitz.

Og de "store spørgsmål" handler om at sende mere magt til Bruxelles. Gerhard Schröder siger direkte til det tyske blad Bild, at medlemslandene dermed må opgive noget af deres suverænitet.

"Vi er nødt til at lave Europa-Kommissionen om til en regering, som kontrolleres af Europa-Parlamentet. Det kan oversættes til Europas Forenede Stater," siger han.

Det er dog usandsynligt at sådan noget vil ske i nær fremtid, da det kræver enighed, og især briterne er kradse modstandere af enhver form for øget indflydelse til EU.

Kilde: EU Observer og erklæringen fra fra Rådet for Europas Fremtid

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.