Rumænsk præsident slipper for fyreseddel
Rumænerne har stemt om, hvorvidt de skulle afsætte deres præsident. Nu er resultatet her: Det skal han ikke.

Rumæniens præsident, Traian Basescu, kan ånde lettet op.

Han risikerede en rigsretssag og en fyreseddel, hvis de rumænske vælgere ønskede det sådan i en nyligt overstået folkeafstemning.

Men nu ligger de officielle resultater på bordet, og de viser, at der ikke var mødt tilstrækkeligt med vælgere frem til stemmeboksen for at gøre resultatet gyldigt.

Flere end halvdelen af de stemmeberettigede skulle sætte deres kryds, hvis afstemningen skulle tages til efterretning. Men valgdeltagelsen lå kun på omkring 46 procent.

Folkeafstemningen er kulminationen på ugers politisk fjendskab, som har sået tvivl om de demokratiske principper i EU's seneste medlemsland.

Den 60-årige Basescu var tidligere var en af landets mest populære politikere, men populariteten dykkede markant i forbindelse med en række sparekrav.

Han anklages for at have overtrådt sine beføjelser som præsident, da han i 2010 indførte en række budgetbesparelser til gengæld for krisehjælp fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Folkeafstemningen er konsekvensen af en tre måneder lang konflikt mellem centrum-højre politikeren Basescu og den socialliberale premierminister Victor Ponta, som blev valgt i maj.

Men den kampberedte præsident, der tidligere på måneden blev suspenderet fra posten af parlamentet, bliver altså på posten, fordi en regel fastslår, at afstemningen kun er gyldig, hvis mindst halvdelen af de 18,3 millioner stemmeberettigede har stemt.

Folkeafstemningen fandt sted, efter at premierminister Pontas regering har foretaget en række forsøg på at manipulere med de rumænske politiske institutioner, hvilket har ført til skarpe protester fra EU og USA.

Ved at fjerne oppositionens talsmænd, afsætte ombudsmanden og stække forfatningsdomstolen har regeringen udfordret demokratiet og magtens tredeling i landet.

/ritzau/AFP