Rumæniens glemte psykisk syge
Psykisk syge i Rumænien er stuvet sammen på forfaldne psykiatriske hospitaler, hvor bade og rent sengetøj er sjældenheder, og hvor antipsykotisk medicin ofte er den eneste behandling.

Kløende loppebid, patienter, der må dele senge, og korrupte plejehjælpere. Det er hverdagen for mange patienter på de psykiatriske hospitaler i Rumænien. For i Rumænien er psykisk sygdom ikke noget, det skal behandles, men noget, der gemmes væk.

Selv om EU er opmærksom på det kommende medlemslands problemer med behandlingen af psykisk syge, gøres der ikke meget for at ændre situationen.

Det tyske magasin Der Spiegel besøgte for nyligt en af Rumæniens største psykiatriske institutioner i byen Borsa. Her deles alle beboerne om to bade, der kun virker, når hospitalets brønd kan pumpe nok vand op af undergrunden. Hospitalets vaskemaskine er gået i stykker, og 40 af patienterne må dele senge. Det er ikke sjovt om sommeren, men om vinteren er det ok, for så kan de give hinanden lidt varme.

Korrupt personale

Den eneste behandling, der bliver givet, er beroligende nervemedicin. Den gives til gengæld flittigt og uden mange hensyn til bivirkninger eller afhængighed. Er man ikke syg, når man kommer hertil, bliver man det hurtigt, skriver Der Spiegel.

Nogle af dem, der bor på institutionen i Borsa, er ikke syge i klinisk forstand. Det er for eksempel ældre, der er blevet indlagt, fordi der ikke var en ledig plejehjemsplads til dem. Men de bliver behandlet lige som alle andre patienter. Det inkluderer også at skulle betale det korrupte plejepersonale for hjælp. Hvis ikke man har penge, risikerer man at badene bliver endnu sjældnere, og at potten ikke bliver skiftet.