Ritzau
Opdateret kl. 06:54
Når aftenen går på hæld, og aftensmaden skal laves, dækkes der oftest op til rugbrød med pålæg i de danske hjem.
Det viser den årlige befolkningsundersøgelse af danskernes madvaner fra vidensorganisationen Madkulturen.
Syv procent af danskerne i undersøgelsen får rugbrødsmadder til aftensmad på en typisk aften. Madderne topper dermed listen over den mest populære spise til aftensmad.
Det kan hænge sammen med, at mange laver aftensmad på under 15 minutter og derfor har brug for hurtigere løsninger, hvor ingredienserne måske allerede findes i køleskabet, lyder det i undersøgelsen.
På andenpladsen ligger kylling med tilbehør efterfulgt af pizza, pasta med kødsovs eller lasagne og på femtepladsen andre pastaretter.
- I år kan vi dog også se et begyndende skred i rammerne for det fælles aftensmåltid, som sammen med forandringerne i madlavning og råvarevalg kan komme til at forandre vores madkultur i en forholdsvis nær fremtid, lyder det fra direktør ved Madkulturen Judith Kyst i undersøgelsen.
Hver ottende tager for eksempel mobiltelefonen frem under aftensmåltidet. Det er en tredobling siden 2017.
Judith Kyst påpeger, at det også sker ved bordet, eller når man har gæster.
- Når vi fremskriver disse tendenser, kan jeg godt blive bekymret for, om vi på sigt kan komme til at skrue for meget ned for forventningerne og energien, vi investerer i det fælles måltid, siger hun.
Undersøgelsen viser, at skærmbrug, sofaspisning og et uformelt måltidsideal hænger sammen med mindre hjemmelavet mad, mindre variation af råvarer og en mindre dedikation til det sociale samvær om bordet.
Undersøgelsen bygger på svar fra 2.156 respondenter fra hele landet. 77 procent af respondenterne bor uden hjemmeboende børn under 18 år.
/ritzau/