Rug kan holde prostatakræft på afstand
Gnask masser af de gode danske rugbrød, det kan holde kræften af afstand. Foto: Colorbox
Den hastigt voksende kræftform bland danske mænd kan holdes på afstand med rug. Det viser ny forskning.

Prostatakræft breder sig blandt danske mænd som en hurtigt voksende svulst.

Men ved at spise masser af rug kan mændene undgå at komme i behandling, viser et netop afsluttet forskningsprojekt skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin Foodculture.

Antallet af mænd med diagnosen prostatakræft stiger konstant. I dag er det den hyppigste kræftform blandt mænd. I forskerkredse siger man, at alderen og antal kræftramte er det samme. Altså skulle 50 procent af mænd i alderen 50 år have prostatakræft i et eller andet omfang. Dog behøver det ikke være behandlingskrævende af have prostatakræft.

- Ved at spise 175 gram fuldkornsrug dagligt og dyrke motion tre gange om ugen kan mange mænd undgå kastration, kemo eller stråler, fortæller professor og overlæge Michael Borre fra Aarhus Universitetshospital til Foodculture.dk.

Han står sammen med Kræftens Bekæmpelse bag et to-årigt forsøg med 24 jyske mænd, der havde prostatakræft i et ikke fremskredent stadium.

Forsøgsmændene spiste frem til august blandt andet valsede rug til morgen, rugbrød til middag og rugpasta til aften. Derudover dyrkede de intensiv motion tre gange om ugen.

Resultatet var, at deres psa-tal (indikator for prostatakræft målt i blodet, red.) faldt eller blev holdt i ave, så kun en enkelt siden har måttet i behandling. Det høje indtag af rug sænkede blandt andet insulinproduktionen, som har indflydelse på udviklingen af tumorer.

- Derudover så vi også som sideeffekt, at mændene blev slankere og stærkere, samt at deres koner fortalte om, hvordan de havde halveret deres kolesterol- og blodtrykssænkende medicin på grund af kostændringen, siger Michael Borre.

Han skal nu gentage forskningsprojektet med 100 deltagere for at se, om recepten med rug og motion har en effekt i større omfang. Desuden skal forskerne undersøge, hvad det er for indholdsstoffer i fuldkornet, som sætter kræften skakmat.