Royalt hurra: Konge fejrer fødselsdag
Kong Willem-Alexander er uddannet pilot og afslørede i maj 2017, at han gennem 21 år har fløjet regelmæssigt for KLM. Foto: Patrick Van Katwijk/AFP
Hollands regent, kong Willem-Alexander, fylder 51 år 27. april. Den hollandske kongefamilie har et nært bånd til det danske kongehus.

Hollands monark, kong Willem-Alexander, kommer snart tættere på de 100 år.

Store bededag, fredag den 27. april, fylder den hollandske regent nemlig 51 år.

Kong Willem-Alexander kom til verden i Utrecht i slutningen af april 1967 som ældste barn af prins Claus og prinsesse Beatrix, som fra 1980 til 2013 var Hollands regerende dronning.

Kong Willem-Alexander blev døbt Willem-Alexander Claus George Ferdinand, og til dåben var dronning Margrethe blandt fadderne.

Kong Willem-Alexander voksede op på slottet Drakensteyn i Lage Vuursche sammen med sine brødre, prins Constantijn og prins Johan Friso.

I 1981 flyttede familien ind på paladset Huis ten Bosch i Haag.

Efter sin skolegang startede kong Willem-Alexander på et internationalt gymnasium i Wales og vendte efter sin studentereksamen tilbage til Holland for at tjene i flåden fra 1985 til 1987.

I 1987 begyndte han sine historiestudier ved universitet Universiteit Leiden, som han fik sin kandidatgrad fra i 1993.

Efter sin universitetseksamen fik han militært flyvecertifikat og var også en del af et udviklingsprogram på et amerikansk universitet.

Sidste år afslørede kong Willem-Alexander, at han ganske ofte var på vingerne. I et interview med den hollandske avis De Telegraaf fortalte regenten ifølge New York Times, at han gennem 21 år regelmæssigt havde fløjet for KLM.

I 1999 mødte kong Willem-Alexander den borgerlige argentinske kvinde Máxima Zorreguieta Cerruti i Spanien.

Under en skøjtetur friede han til sit hjertes udkårne, og parrets forlovelse blev annonceret i marts 2001.

I februar 2002 giftede de sig og blev viet ved en borgerlig ceremoni og efterfølgende ved en kirkelig ceremoni.

Parret har fået tre døtre, prinsesse Ariane på 11, prinsesse Alexia på 12 og 14-årige prinsesse Catharina-Amalia, der er tronfølger.

Kong Willem-Alexander blev Hollands monark i april 2013, da hans mor, den daværende regent, dronning Beatrix, abdicerede. Hun bærer nu titlen prinsesse.

Senere samme år ramte en tragedie den hollandske kongefamilie.

Kong Willem-Alexanders bror, prins Johan Friso, døde i august 2013 af komplikationer, der opstod som konsekvens af en hjerneskade forårsaget af iltmangel efter en lavineulykke i februar 2012.

Det danske kongehus sendte sine kondolencer til det hollandske kongehus efter prinsens død.

Relationen mellem det danske og det hollandske kongehus er nær under både glæder og sorger.

I 2009 gav kong Willem-Alexander kronprins Frederik råd og vejledning, da den danske tronarving skulle ind i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og det var med knus og kindkys, at den danske kongefamilie modtog det hollandske regentpar i 2013 og 2015 i anledning af officielle besøg.

/ritzau/