Royal hustru fejrer fødselsdag
Storhertuginde Maria Teresa og storhertug Henri af Luxembourg har fire sønner og en datter. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
Storhertuginde Maria Teresa, der er gift med Luxembourgs monark, storhertug Henri, fylder 62 år 22. marts. Den royale fødselar kommer oprindeligt fra Cuba.

Der er fødselsdag i Luxembourgs storhertugdømme.

Storhertuginde Maria Teresa, der er gift med landets monark, storhertug Henri, fylder 62 år torsdag den 22. marts.

Storhertuginde Maria Teresa blev gift med storhertug Henri, som på daværende tidspunkt var landets arvestorhertug, valentinsdag 14. februar 1981.

Sammen har parret fem børn: arvestorhertug Guillaume på 36, 33-årige prins Félix, 31-årige prins Louis, 27-årige prinsesse Alexandra og 25-årige prins Sébastien.

Storhertuginde Maria Teresa kommer fra Cubas hovedstad, Havana, og blev født med det borgerlige navn Maria Teresa Mestre y Batista-Falla.

Familien forlod Cuba under revolutionen, da hun var lille, og flyttede til den amerikanske storby New York, skriver det luxembourgske storhertugdømme på sin officielle hjemmeside.

I 1965 flyttede familien til Europa, og efter et ophold i Spanien flyttede den til Genève i Schweiz, hvor hun fik statsborgerskab.

Efter gymnasiet fik hun en universitetsgrad i statskundskab ved Université de Genève. Og det var på studiet, at hun mødte storhertug Henri, som også læste statskundskab.

Parret forlovede sig i november 1980 og giftede sig ved et vinterbryllup i 1981, hvorefter hun blev prinsesse.

I 2000 blev storhertug Henri Luxembourgs regent, og den royale fødselar fik titlen storhertuginde.

Ifølge det luxembourgske storhertugdømme er storhertuginde Maria Teresas mærkesager blandt andet at fremme rettigheder og uddannelse for kvinder.

Storhertuginde Maria Teresa fik i oktober 2013 Elefantordenen, som er den højeste orden i det danske kongehus.

/ritzau/