Romney: Ingen spørger om min fødselsattest
Demokrater er fortørnet over joke, som Romney fyrer af om sin fødselsattest på et stort valgmøde.

Selv siger Mitt Romney, at det var en humoristisk bemærkning, men den giver de ikke meget for i USA's Demokratiske Parti.

For da Romney var til valgmøde i sin fødestat Michigan fredag, lod han en bemærkning falde, der kun kan forstås, hvis man er bekendt med rabiate højreorienteredes påstand om, at præsident Barack Obama ikke er amerikaner.

- Ingen har nogensinde spurgt mig, om de må se min fødselsattest, sagde en smilende Romney til omkring 7000 mennesker.

- De ved, at dette er stedet, hvor jeg er født og voksede op, sagde han til latter og klapsalver fra de republikanske tilhørere.

Journalister, der fulgte mødet, siger, at tilhørerne var helt med på, hvad Romney mente, og jublede indforstået.

Siden præsident Barack Obama stillede op til præsidentvalget i 2008 har han været mål for beskyldninger i en fløj af Det Republikanske Parti for at have løjet om sit fødested - at han i virkeligheden ikke er amerikaner og derfor ikke har ret til at være præsident.

Romneys valgmødekommentar er derfor blevet mødt med kritik fra Demokraterne.

- Guvernør Romneys beslutning om direkte at slutte sig op bag fødested-bevægelsen bør give anledning til, en enhver rationel vælger stopper op et øjeblik, siger Obamas talsmand, Ben LaBolt.

Obama er født på Hawaii. Hans far, som han knap kendte, var fra Kenya, mens hans hvide mor stammede fra Kansas i Midtvesten.

Da rygterne om, at han ikke var amerikaner, var på sit højeste, valgte Obama at offentliggøre hele sin fødselsattest fra et hospital i Hawaii.

Romney, der mandag tager til Tampa i Florida for at blive kåret som præsidentkandidat på det republikanske partikonvent, har tidligere taget afstand fra beskyldningerne mod Obama.

Hos Demokraterne skal man ikke mere end fire år tilbage, hvor Obamas daværende modkandidat, nuværende udenrigsminister, Hillary Clinton blev spurgt, om Obama er amerikaner. "Så vidt jeg ved", svarede hun.

/ritzau/