Rolling Stones fejrer 50 år på musikscenen
Rolling Stones fejrer torsdag 50-års jubilæum som et af verdens mest berømte blues- og rockband.

I dag torsdag præcis for 50 år siden debuterede et rockorkester fra London på Marquee Club i den britiske hovedstad.

De kaldte sig Rolling Stones og brugte de næste 50 år på at blive et af de allerbedste blues- og rockbands i verden.

Jubilæet markeres med en fotoudstilling i London, der åbner torsdag, og en 352 siders fotobog om deres fantastiske karriere.

Koncertmæssigt har der været stille et stykke tid om Rolling Stones, men guitaristen Keith Richard sagde tidligere i denne uge til BBC, at han og Mick Jagger, trommeslageren Charlies Watts og guitaristen Ronnie Wood har mødtes "til et par øvelser", og han udelukker ikke en snarlig turné.

- Der er ting i gang. Jeg tror bestemt, det vil ske. Men hvornår? Det kan jeg ikke sige endnu, forklarer Richards.

Richard og Jagger har siden starten for 50 år siden været omdrejningspunkter i bandet, dengang i 1962 med guitaristen Brian Jones ved deres side.

Mick Jagger minder om, at da Rolling Stones kom til verden og spillede sin første koncert i 1962 var der ikke en etableret kultur for den slags musik.

- Man er nødt til at bringe sig selv tilbage i tiden. Populærmusik blev der ikke talt om på noget som helst intellektuelt niveau. Der fandtes ikke en betegnelse som "populær kultur". Ingen af disse ting eksisterede, siger han til orkesterets egen hjemmeside.

Et par år før 50-års jubilæet kom der knas i forholdet mellem Richard og Jagger, efter Richard udgav en selvbiografi, hvor han bramfrit beskyldte Jagger for at svigte sit band og være mere interesseret i en solokarrierer og penge.

Men de to siger, at de har brugt tiden til at tale om deres uoverensstemmelser og bekræfte deres livsvarige venskab.

- Jeg blev meget involveret i den forretningsmæssige side af Rolling Stones, mest fordi jeg følte, at ingen andre var interesseret, men det fremgår klart af bogen, at Keith følte sig udelukket, og det var en skam, siger Mick Jagger.

/ritzau/Reuters