Rolig demonstration mod islam
Demonstration ? Den islamkritiske forening, SIAD, forventede stenkast og uroligheder, da den lørdag middag holdt demonstration i Gellerup nær Århus. Men denne gang blev det en rolig affære, hvor kun meninger blev sat i brand

Stemningen er nervøs og kampberedt, da bussen nærmer sig indkøbscenteret City Vest i Gellerup. I midtergangen står der skilte med: »Stop islamiseringen af Danmark«, »Stop vold« og »Stop stenkast og røverier mod ældre«. De fleste demonstranter er midaldrende og ser ganske fredelige ud, men bag i bussen sidder tre unge hætteklædte mænd og lytter intenst til politiradioen. Demonstrationen er ikke anmeldt, for så ville foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) ikke få lov til at demonstrere i Gellerup, fordi politiet vurderer, det vil give uroligheder. I juni førte en lignende demonstration til gadekampe, hvor der blev kastet sten, raketter og krysantemumbomber mod politi og demonstranter. Nu vil de omkring 20 personer forsøge at demonstrere igen uden politiets tilladelse.
»Ytringsfriheden er under pres, og politiet vil bruge nødretslove mod os for at få os til at stoppe demonstrationerne. Vi forstår ikke, hvorfor vi skulle være så farlige,« siger Anders Gravers, der er formand for SIAD.

Grundlovssikret ret

Han henviser til, at grundloven giver borgerne ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede, og denne grundlovsret vil den islamkritiske forening bruge.
»Vi skal holde demonstrationen og så trække os nogenlunde helskindede tilbage,« beordrer han, inden folk stiger ud af turistbussen. Kun en enkelt århusianer er mødt op for at demonstrere i Gellerup ? resten af demonstranterne kommer fra det øvrige Jylland, Fyn og København.
»Folk i Århus er bange for at demonstrere. De siger, at vi er vanvittige,« siger Anders Gravers med et skuldertræk.
Han forsikrer, at den islamkritiske forening ikke lader sig kue og vil fortsætte med at demonstrere i Gellerup.
»Det er ghettoerne, vi har noget imod. Vi kræver et totalt indvandrerstop, og at alle indvandrere, der har fået en fængselsdom på over seks måneder for vold, røveri eller voldtægt, får deres statsborgerskab ophævet og bliver sendt hjem,« siger han og erkender samtidig, at der ikke er problemer med alle indvandrere.

Dem igen?

Et par forbipasserende kigger måbende på demonstranterne, da de stiller sig foran City Vest med deres skilte. Snart kommer to vagter til og beder dem trække væk fra centerets område, og slukørede fortrækker de til fortovet.
»Hvorfor kommer de igen? Der kommer til at ske knivstikkeri,« siger en af tre knægte med indvandrerbaggrund, der tilfældigvis kommer forbi. Også et par danskere, der bor i området blander sig.

Irriterende provokation

»Jeg er glad for at bo her, og så kommer I og laver ballade. Det er rigtig irriterende. De her skilte med stop vold og stenkast stopper ikke en kæft. Det her er bare en provokation,« skælder Preben Sørensen ud.
Men det bliver der ikke noget af denne gang. Efter fredelige 25 minutter forsvinder den islamkritiske forening igen fra Gellerup.
Kun få personer så demonstrationen, og politiet dukkede ikke op, før det hele var forbi.