Rohde: EU må trække Ungarn for EU-Domstolen
Glade smil på familiefotoet, da den danske regering og EU-Kommissionen var samlet onsdag. Men under overfladen lurer samtidig en stor krise med EU mod Ungran, som står til at blive en sag for det danske EU-formandskab. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
"Nok er nok," lyder det fra EU-parlamentariker Jens Rohde. Vil have Ungarn stillet uden for en del af EU-samarbejdet for brud på traktaten.

Når EU her til aften fejrer Danmarks nye formandsskab, er det i skyggen af, at konflikten mellem EU og Ungarn i løbet af onsdagen er optrappet.

EU truer nu med at straffe landet, fordi den nye ungarske forfatning er i strid med europæiske regler.

Ungarn vedtog nemlig før jul en kontroversiel forfatning, der ifølge EU-parlamentariker Jens Rohde (V) er et alvorligt brud med den traditionelle tredeling af magten og et værdiskred, der rammer EU-samarbejdet lige så hårdt som den aktuelle eurokrise.

"Det er fuldstændigt uholdbart. Betingelserne for, at de overholdet blev optaget, var, at de var frie og demokratiske samfund, og nu udvikler det sig i den helt modsatte retning," siger han til Newspaq og understreger, at man i EU pressede på for, at forfatningen ikke blev vedtaget.

"Så gør man det alligevel, og derfor må nok være nok, og derfor må EU-Kommissionen trække dem for EU-Domstolen," siger Venstre-politikeren.

"Hvis Ungarn ikke ændrer sin forfatning, og anerkender at det europæiske fællesskab bygger på demokratiske værdier, så må man suspendere landets rettigheder i EU," lyder det fra Jens Rohde.

Sammen med andre liberale EU-politikere venter han, at de får flertal bag et forslag om at bruge Lissabontraktatens artikel syv.

Det betyder, at alle EU's medlemsstater skal til at forholde sig til, om et medlemsland skal stilles uden for en del af EU-samarbejdet på grund af brud på traktaten, hvilket dermed bliver en sag for det danske EU-formandskab.