Rohde: Det er udfordrende tider for økonomien
Det er udfordrende tider, siger nyudnævnt nationalbankdirektør. Han overtager blandt andet en rente i minus.

Det kom som en overraskelse for ATP's topchef, Lars Rohde, at det blev netop ham, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) peger på som ny direktør for Nationalbanken.

- Det er en utrolig spændende udfordring, som jeg ikke kunne lade ligge, selv om det for mig personligt er meget vemodigt at forlade ATP, siger Lars Rohde.

Han har kun kendt til sin nyudnævnelse i få timer, siger han, og han vil ikke sige så meget om, hvordan han vil håndtere det magtfulde job, før han tiltræder 1. februar.

- Men jeg er jo kendt for, eller ATP er kendt for, at være ret transparent. Transparens er en god ting, siger han.

Lars Rohde tager over efter Nils Bernstein i en tid, hvor Danmark helt usædvanligt og for første gang i historien har negative renter.

Dansk økonomi er i Bernsteins tid blevet så populær, at investorerne betaler Danmark for at opbevare deres penge, når staten sælger obligationer med negativ rente.

Det giver på den anden side udfordringer med at holde den faste kurs over for euroen, som er Nationalbankens fornemste opgave.

Lars Rohde vil ikke gå i detaljer om, hvordan han ser på udfordringerne for dansk økonomi.

- Men jeg vil sige helt generelt, at det er udfordrende tider, og hvad angår den økonomiske politik er vi i et ikke-kortlagt land, siger Lars Rohde.

Lars Rohde tiltræder stillingen som nationalbankdirektør den 1. februar 2013, når den nuværende direktør, Nils Bernstein, fratræder på grund af nationalbanklovens aldersgrænse på 70 år.

/ritzau/