VORES VALG

Rødt sundhedsudspil vil skabe større lighed

Det skal være slut med fradrag på sundhedsforsikringer, siger og S og SF. Det giver penge i kassen og skaber lige muligheder for alle.
Det skal være slut med billige sundhedsforsikringer. Alle skal have lige rettigheder, lyder det fra S og SF.
Det skal være slut med billige sundhedsforsikringer. Alle skal have lige rettigheder, lyder det fra S og SF. Foto: Colourbox

Det er ikke kun afgifter på sprut og smøger, der skal betale for S og SF's sundhedsudspil 'Tryghed om sundhed'. Fradraget på private sundhedsforsikringer skal væk.

Oppositionen mener, at det kan give mere end 300 millioner kroner i statskassen hvert år, men det regnestykke holder ikke, påpeger indenrigs- og sundhedsminister, Bertel Haarder (V).

"Hvis man fjerner fradraget, får man langt færre penge, end S og SF påstår. Og så er der ikke engang taget højde for, at der bliver foretaget tusindvis af operationer i det private, som ellers skulle have været foretaget i det offentlige," siger ministeren til Newspaq.

I Sundhedshus Vanløse fremlagde Villy Søvndal (SF) - for en gang skyld ikke flankeret af Helle Thorning-Schmidt (S) - i dag oppositionens plan for fremtidens sundhedsvæsen. Han er lodret uenig i Bertel Haarders syn på de private sundhedsforsikringer.

"Det giver jo ikke noget større sundhedsvæsen, at man giver fradrag. Det betyder bare, at nogen - nemlig de forsikrede - kommer før dem, der ikke er forsikret. Og den ulighed i adgangen til sundhed, hvor vi deler mennesker op i et A og B-hold, er vi imod. Det har vi altid været," siger han til Newspaq.

Han mener ikke, fællesskabet skal betale for, at nogen vælger at købe en sundhedsforsikring.

Venstrefløjen på Christiansborg får opbakning fra forskere fra Syddansk Universitet. I maj fremlagde Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning og Teknologivurdering en undersøgelse, der viste, at selvom det offentlige sygehusvæsen sparer omkring 385 millioner kroner om året, så koster det til gengæld staten godt 700 millioner, at forsikringerne er fritaget for skat.

Hvis der i stedet betales skat på sundhedsforsikringerne, bliver 315 millioner kroner frigivet.

Radikale Venstre kunne godt tænke sig lidt mere forebyggelse i S og SF's planer, men de er enige om, hvor pengene skal komme fra.

"Vi er enige i, at det fradrag har været en meget dyr fornøjelse, og det er endnu ikke påvist, at det har de positive effekter, regeringen hævdede," siger finansordfører Morten Østergaard.

Han opfordrer Bertel Haarder til at få lavet en evaluering af tiltaget, så det effekten kan blive klargjort en gang for alle. Rigsrevisionen har flere gange kritiseret regeringen for ikke at holde nok øje med, hvordan de private sundhedsforsikringer påvirker adgangen til sygehusene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.