Røde Kors trækker sig delvist ud af Afghanistan

I indeværende år er 15 nødhjælpsarbejdere blevet dræbt i Afghanistan, hvor konflikter er blevet optrappet.

Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) siger ifølge Reuters, at den er nødt til at skære drastisk ned i dens arbejde i Afghanistan på grund af sikkerhedssituationen i landet.

- Vi har ikke noget andet valg, end at skære drastisk ned i vor tilstedeværelse i Afghanistan, siger ICRC's Afghanistan-chef, Monica Zanarelli, til Reuters.

- De risici, de er ved at være her, er blevet den mest påtrængende udfordring og bekymring, siger hun.

Hun tilføjer, at organisationen ikke kommer til at trække sig helt ud af det krigshærgede land.

Den 11. september blev en af Røde Kors fysioterapeuter, Lorena Enebral Perez, skudt og dræbt, da hun ville hjælpe en 21-årig patient med polio i en klinik i det nordlige Afghanistan. Den 38-årige Røde Kors-arbejder blev dræbt af patienten, som var bundet til en kørestol og mentalt uligevægtig.

I indeværende år er 15 nødhjælpsarbejdere blevet dræbt i Afghanistan. Syv af dem arbejdede for Røde Kors.

I februar blev seks ICRC-arbejdere skudt og dræbt, mens to andre blev bortført i provinsen Jowzjan. De to bortførte blev løsladt tidligere på efteråret efter langvarige forhandlinger.

Det er uklart, hvem der stod bag drabene og bortførelserne. Taliban afviser ethvert kendskab til sagen og politiet mener, at det kan være medlemmer af den yderliggående islamistgruppe Islamisk Stat.

ICRC har været aktiv i Afghanistan i over 30 år.

Talsmænd for ICRC siger, at det endnu ikke står klart, hvor stor en del af de i alt 1800 Røde Kors arbejdere, som vil blive berørt af nedskæringerne i landet.

Zanarelli siger, at en optrapning af konflikterne i landet sammen med øget kriminalitet har skabt mere "uskarpe grænser" mellem forskellige væbnede grupper, hvilket vanskeliggør nødhjælpsindsatsen yderligere.

- Der er flere grå områder end tidligere. Og det går ud over vores muligheder for at tage bestik af sikkerhedssituationen, siger hun.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.