Rød veteran vil lave statsbank efter krise
Bankerne skal erstattes af en statsbank efter en fredelig revolution, mener Enhedslistens veteran Line Barfod.

Når Danmark har gennemgået en fredelig revolution, vil et af resultaterne blive en statsbank, der erstatter de private pengeinstitutter, som i Enhedslistens øjne drev Danmark ud i den økonomiske krise.

Det siger partiets veteran Line Barfod. Hun bruger ligesom flere partifæller, som udtaler sig til Berlingske, ordet 'revolution' om de omvæltninger, der efter deres opfattelse er uomgængelige.

- Man skal bruge de mange banker, man har overtaget, til at lave en almennyttig bank i stedet for tusindvis af milliarder i bankpakker for at redde spekulanters penge. Banken sikrer almindelige mennesker en lønkonto, og virksomheder kan låne penge, siger hun.

Line Barfod sad i Folketinget fra 2001 til 2011 og sidder i dag i partiets hovedbestyrelse.

Hun holder lige nu sommerferie i Island, hvor mange indbyggere i 2009 deltog i "kasserollerevolution", som tvang regering og nationalbankdirektør væk.

Den ny regering har ryddet op efter de "finansvikinger", som skabte Islands økonomiske kollaps, påpeger Line Barfoed.

- Vort mål er at skabe et helt andet samfund. Det er der ingen tvivl om. En revolution som i Island er en del af vejen, hvor finanskapitalen ikke bestemmer alting. Samtidig sikrer man folk tryghed i bolig og arbejde, siger Line Barfod.

- I Danmark udråber medierne en revolution, som om mennesker får kappet hovedet af. Sådan er det ikke. Vi taler om en industriel revolution, en grøn revolution. Der findes mange revolutioner, siger hun.

Og Enhedslistens krav om nationalisering af banker og virksomheder kommer ifølge Line Barfoed ikke i konflikt med grundlovens beskyttelse af privat ejendomsret. Hun arbejder til dagligt som advokat hos firmaet Foldschack & Forchhammer.

Enhedslisten har fået mange nye medlemmer efter debatten S-SF's brudte valgløfter. Line Barfod frygter ikke, at liste Ø skræmmer dem væk med sine krasse revolutionsretorik.

/ritzau/