VORES VALG

Rød plan hyrer 15.000 ekstra til velfærd

Offentligt ansatte skal arbejde mere med løn og have 15.000 nye kolleger. Arbejdsløse får det samme så uligheden vokser, siger eksperter.
Skatter på cigaretter og usund mad betaler for flere ansatte i den offentlige sektor.
Skatter på cigaretter og usund mad betaler for flere ansatte i den offentlige sektor. Foto: Colourbox

15.000 par ekstra hænder til velfærden, mens dem der allerede er offentligt ansatte skal løfte, skrubbe og taste mere.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov, ni dage før danskerne giver magten til de røde eller blå.

"De offentligt ansatte kommer til at arbejde mere, men vi vil også ansætte 15.000 flere end i dag, når Fair Løsning er fuldt indfaset," siger Morten Bødskov til Newspaq.

S-SF vil øge udgifterne til det offentlige med 5,6 procent på fire år, hvilket svarer til knap 30 milliarder kroner.

Det vil ifølge Socialdemokraternes regnemaskine give arbejde til 40.000 ekstra. Men da de nuværende ansatte skal arbejde de famøse 12 minutter ekstra med løn om dagen, så er der kun råd til 15.000 nye kolleger.

Det er både ufinansieret og helt skørt ifølge Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, eftersom Villy Søvndal for et par uger siden ville fyre 4.000 offentlige chefer.

"Hvad der er fælles for alle de forslag, der kommer fra S-SF, det er, at de er ufinansieret, og derfor leder alle forslag til øget gæld, og man kan ikke købe øget velfærd for gæld," siger Ellen Trane Nørby til Newspaq.

Socialdemokraterne oplyser, at en del af pengene skal findes ved at øge skatten på blandt andet cigaretter og usund mad.

Dermed kommer højere skatter regnestykket for de 12 minutter til undsætning, hvor S-SF regner med at skrabe 15 milliarder kroner ind, vurderer Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

"Isoleret set, så giver de 12 minutter ekstra ikke 15 milliarder kroner, men det kan det alligevel gøre, fordi S-SF bruger øgede skatter til at finansiere ekstra offentligt ansatte," siger Michael Svarer til Newspaq.

Pengene til Fair Løsning skal også findes ved at holde dagpenge, efterløn, førtidspension og kontanthjælp nede, så de ikke stiger med den almindelige indkomst, som loven ellers er i dag.

Det får uligheden til at stige mellem folk med job og folk uden, når danskerne skal arbejde 12 minutter mere, vurderer professor og tidligere overvismand Peter Birch Sørensen.

"Uligheden bliver større målt på kroner og øre, men ikke nødvendigvis på velfærd, fordi dem der arbejder mere også skal opgive tid med familien," siger Peter Birch Sørensen til Newspaq.

Danmarks Statistik anslår, at der i øjeblikket er omkring 765.000 offentlige fuldtidsstillinger i Danmark.

faktaboks

Regnestykket med de offentligt ansatte:

- S-SF skruer op for det offentlige forbrug: 40.000 fuldtidsstillinger
- Heraf arbejder nuværende ansatte mere: 25.000 fuldtidsstillinger
- Og der kommer nye ansatte: 15.000 fuldtidsstillinger

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.