Dansk Metal Robotter lokker produktion hjem til Danmark
Tre ud af fire virksomheder, der flytter produktion hjem fra udlandet, anvender robotter i produktionen. Det viser en undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Resultatet af undersøgelsen understreger, at moderne teknologi er en væsentlig faktor i industriens konkurrenceevne. Industrirobotter er driftssikre og gør det muligt at holde produktionen kørende i døgndrift. Derfor bliver timelønnens andel af produktet mindre, og det er ifølge cheføkonom Thomas Søby i Dansk Metal en af årsagerne til, at de danske industrivirksomheder kan konkurrere med for eksempel Kina.

"Der er ingen tvivl om, at væksten i Produktionsdanmark hænger sammen med brugen af ny teknologi. Danske virksomheder er i vid udstrækning med helt i front, når det kommer til at implementere ny teknologi som for eksempel industrirobotter. Og vækst i den danske industri betyder en styrkelse af dansk økonomi og flere beskæftigede", siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Der er en klar tendens til, at de virksomheder, der i højere grad arbejder målrettet med at implementere ny teknologi, flytter produktion, der tidligere var flyttet til udlandet, hjem til Danmark igen. Således arbejder 42 procent af de virksomheder, der har flyttet produktion hjem til Danmark igen, i høj grad målrettet med at implementere ny teknologi i forhold til 13 procent af de virksomheder, der ikke har flyttet produktion hjem igen.

"Det er meget positivt, at virksomhederne holder fast i den teknologiske udvikling. Men som Digitalt Vækstpanel også har advaret om, så er der brug for stærkt fokus på at øge brugen af ny teknologi, da vi ellers hurtigt kan ryge ud af den teknologiske verdenselite, fordi vi bliver overhalet af vores konkurrenter. Det er især de små- og mellemstore virksomheder, der tilsyneladende tøver med at investere i ny teknologi. Derfor mener jeg, det er en idé at arbejde med for eksempel fradragsfordele for de mindre virksomheder, der ønsker at investere", siger Thomas Søby.

I rundspørgen blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter i industrien svarer 76 procent af de adspurgte på de virksomheder, der har flyttet produktion tilbage til Danmark, efter tidligere at have flyttet den til udlandet, at der på virksomheden er installeret robotter i produktionen. Det er omtrent samme niveau som sidste år. Der er altså en klar sammenhæng mellem brugen af robotter og hjemtagning af produktion.

Se hele analysen "Robotter fortsætter med at flytte produktionen hjem til Danmark" her.

Yderligere info og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.