Ritts billige boliger kan ende i retten
Ritt Bjerregaard får næppe lov til at sælge kommunale grunde under markedsværdi til Fonden for Billige Boliger. I stedet kan sagen ende i retten.

Ritt Bjerregaards (S) plan om 5.000 billige boliger kan meget vel munde ud i en retssag.

For hvis indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – ligesom Statsforvaltningen Hovedstaden – vender tommelen nedad for Ritts salg af kommunale grunde til under markedspris, så kan overborgmesteren blive nødt til at sætte sine penge på domstolene.

I sidste uge kom Statsforvaltningen Hovedstaden frem til, at Københavns Kommune ikke har lov til at sælge kommunale byggegrunde til under markedsværdi, sådan som Ritt Bjerregaard havde lagt op til.

»Alt peger på, at Indenrigsministeriet kommer til samme konklusion som tilsynsmyndigheden. Det er i hvert fald meget sjældent, at de ikke gør,« forklarer Carsten Henrichsen, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

»Det er velkendt, at domstolene har en mere liberal fortolkning af kommunernes handlefrihed end tilsynsmyndighederne. Når man ser, at Kammeradvokaten og tilsynsmyndigheden er uenige, så tyder det på, at der ikke er et fuldstændig entydigt svar,« siger han og henviser til, at Kammeradvokaten tidligere har blåstemplet projektet.

»Kommunen kan retfærdiggøre salgene ved at sige, de varetager bredere sociale hensyn. Og det mener jeg, vil være vanskeligt at afvise. I det her tilfælde er der jo ikke tale om, at kommunen sælger grundene billigt til et erhvervsfirma, og dermed kan anklages for konkurrenceforvridning i forhold til andre kommuner,« lyder vurderingen fra professoren.