Ritt vil flytte Ungdomshuset til staden
Overborgmester Ritt Bjerregaard mener, at Christiania bør kunne rumme et sted som Ungdomshuset, og opfordrer derfor Fonden Jagtvej 69 til at undersøge muligheder for at flytte husets beboere derud. Men den løsning er Christianitterne ikke glad for.

I en by som København bør der være plads til mange forskellige typer mennesker. Og når nu Danmark i over 30 år har haft et fristed som Christiania, ville det ifølge overborgmester Ritt Bjerregaard (S) være oplagt at flytte Ungdomshuset derud.

»Det er karakteristisk for store byer, at de rummer mennesker, der af mange forskellige grunde ønsker at leve deres liv på andre måder end flertallet. Når det kan foregå på ikke-voldelig vis, beriger det byen, og så kan det være en attraktion for byen som helhed, sådan som Christiania har været det,« skriver Ritt Bjerregaard fredag i sit nyhedsbrev.

»Man må formode, at Christiania rummer beboere med tilstrækkelig sympati for brugerne af Jagtvej 69, og har så alternativ miljø, at det er nærliggende at antage, at der kan findes en løsning for brugerne af Jagtvej 69 der,« fortsætter hun.

Derfor opfordrer overborgmesteren Fonden Jagvej 69, der har tilbudt at købe Ungdomshuset af frimenigheden Faderhuset, til at undersøge mulighederne for at flytte beboerne derud. Hun skriver desuden, at Københavns Kommune gerne vil hjælpe til i overvejelserne.

Men på Christiania ser man ikke udmeldingen som et reelt forsøg på at løse problemet omkring Ungdomshuset.

»Vi har ikke noget imod brugerne af Ungdomshuset. Men politikerne tager ikke deres ansvar alvorligt. Det var jo politikerne, der solgte et hus, som de havde givet til Ungdomshuset,« siger tidligere beboerrådgiver på Christiania Kim Lund.

Han mener desuden, at det er et problem, at der kommer færre og færre åndehuller for de dele af samfundet, der ikke passer ind i gennemsnittet.

»Vi er under stærkt pres og skal ’normaliseres’ med andelsboliger og alt muligt. Det er et problem, hvis Christiania skal være rummeligheden i København, hvor der bliver mindre og mindre plads til dem, der ikke passer ind i mainstreamen,« siger Kim Lund.

Ritt Bjerregaard gentager udmeldingen om, at Københavns Kommune ikke har ejendomme stående til rådighed til brugerne af Ungdomshuset. Samtidig understreger hun, at eventuelt kommende naboer skal inddrages i beslutningen, hvis Ungdomshuset skal rykkes. Men efter de voldelige protester tror Ritt Bjerregaard, at det bliver svært at finde nogle velvillige naboer.

»Personligt har jeg vanskeligt ved at forestille mig, hvor i København man vil kunne finde nogen, der vil sætte pris på et sådant naboskab efter at have set de optøjer, der for nylig har været omkring Jagtvej 69,« skriver hun.

Alligevel håber hun, at Fonden vil kunne finde et andet sted.