Ritt: Svært at have sympati med de unge
Købehavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) mener, at de unges besættelse af huset på Dorteavej er »forkastelig«. Men hun vil stadig føre dialog med repræsentanter for de unge.

De unges besættelse har ikke gjort overborgmester Ritt Bjerregaard mere forstående overfor de unges problemer.

»Jeg kan kun tage afstand for aktionen, og den hjælper dem ikke. Det er forkasteligt at besætte huse – og det er lige meget, om det står tomt eller ej. Man må holde sig til de mange tilbud, der er i byen, og Dortheavej er en opgave for politiet,« siger Ritt Bjerregaard i et interview med Nyhedsbureauet DNY.

Venstre og konservative sagde lørdag, at man ikke bør forhandle med de unge eller repræsentanter for de unge, så længe de render rundt og besætter huse. Er du enig i, at alle forhandlinger nu må stoppe?

»Det er ikke den opfattelse, vi har i Socialdemokratiet. Et storby som København har nogle forpligtelser – hvad enten man synes om folk eller ej. Det er svært at have sympati for de unge, når de besætter huse. Men det betyder ikke, at man skal afbryde forholdet til Fonden. Det er tværtimod vigtigt, at vi støtter dem i bestræbelserne på at finde en løsning. Det er ikke noget med, at der skal etableres endnu et hus, vi vil bare gerne støtte de unge autonome i de fredelige aktiviteter,« siger Ritt Bjerregaard.

Så de unge kan godt besætte huse rundt omkring – og så samtidig bevarer en dialog med Københavns Kommune?

»For det første må man spørge, hvem der har lavet den aktion. Det er ikke klart for mig, om det er brugerne fra nummer 69 (Ungdomshuset, red.), selvom det jo ligger snublende nært. Og derfor bør jeg heller ikke sige, at fordi nogle unge besætter et hus, så afbryder vi dialogen. Det er forskellen på os og Venstre.«

Videnskabsminister Helge Sander har sagt nej til at sælge ’brandstationen’ på Jagtvej, og der er ikke officielt kommet andre bygninger i spil, som Fonden Jagtvej 69 har råd til at betale for. Hvad ser du af løsning nu?

»Ligegyldigt hvad der bliver foreslået, så har alle jo sagt nej. Der er ikke nogen, der står i kø for at finde en løsning – og det kan godt undre. Vi vil fortsætte dialogen med Fonden Jagtvej 69 og Knud Foldschack og se, om vi kan finde en løsning.?

Men du har ikke noget bud på, hvad næste træk bliver?

»Nej, det er ikke til at sige. Det er fonden, vi taler med. Ikke de unge.«