Riis-stjerne bruger Tour til at lære dansk
Udlændingene på Saxo Bank fatter ikke, hvad Bjarne Riis siger på pressemøderne, og når danskerne er i udbrud.

Med tre-fire hyperaktive danske cykelryttere, som kører i udbrud konstant i Tour de France, er der god mulighed for at lære noget dansk for Saxo Bank-Tinkoff Banks udenlandske ryttere.

Når enten Michael Mørkøv, Chris Anker Sørensen eller Nicki Sørensen er kørt i udbrud, så har holdejer Bjarne Riis motiveret dem og talt til dem på dansk.

Og når det sker, så slår Nick Nuyens ørerne ud og lytter med. Så er der sprogskole for den belgiske klassikerstjerne.

- Det er logisk, at danskere taler dansk, men jeg har faktisk overvejet at lære lidt dansk. Men jeg er ikke kommet så langt med det endnu, for det er et svært sprog, siger Nick Nuyens.

Belgieren, som blandt andet vandt Flandern Rundt i 2011, har tilsyneladende ingen problemer med at køre på et hold, hvor sproget er fremmed for ham.

- Jeg føler mig ikke uden for. Der er også ord, som jeg forstår, hvis jeg lytter godt efter, for de minder lidt om hollandsk.

Holdets to pressemøder under Tour de France er foregået udelukkende på dansk, og så har Sérgio Paulinho, Nick Nuyens, Karsten Kroon, Jonathan Cantwell og Juan Jose Haedo siddet og kigget ud i luften - uden at fatte et ord.

- På den første hviledag lyttede jeg godt efter, men i dag (tirsdag) har jeg ikke været så fokuseret. Jeg slappede af. Men jo mere du hører, jo mere forstår du.

- Dansk er et specielt sprog, ligesom hollandsk i øvrigt. Der er mange lyde, og det kan være svært at skille ordene fra hinanden.

Nuyens mener, at det skal være sådan, at en sportsdirektør og en rytter taler det sprog, der falder dem mest naturligt.

- Det er normalt. Det ville også være mærkeligt, hvis Bjarne talte engelsk til Nicki, når han sidder i udbrud, og beskederne kun er til ham.

- Jeg gør det samme med Tristan Hoffmann, når han er sportsdirektør. Når jeg har brug for noget hurtigt, så taler jeg hollandsk til ham. Det er nemmere, og det går hurtigere. Det er menneskeligt, siger Nick Nuyens.

Når det danske hold er samlet til middag og i andre sammenhænge er sproget engelsk.

/ritzau/