Rige saudere anklages for terrorstøtte
Private saudiarabere sender millioner af dollar til militante sunnimuslimer i Irak. Sådan lyder anklagen mod USA?s allierede i Saudi-Arabien i den amerikanske Baker-rapport.

Rige saudiarabiske borgere er med til at finansiere den blodige krig mellem shia- og sunnimuslimer i Irak. De sender millioner af dollar over grænsen til deres trosfæller, og de sunnimuslimske militser bruger pengene til våben.

Anklagen står i den amerikanske Baker-rapport, der onsdag udkom med med gode råd til, hvordan USA ændrer strategi i Irak. Den saudiske kongefamilie, der er USA?s nære allierede og sidder suverænt på magten i Saudi-Arabien, nægter, at pengestrømmen flyder mellem de to lande.

»Der findes ikke nogen organiseret terrorfinansiering, og vi vil aldrig tillade den slags ulovligheder,« siger Mansour al-Turki, der er talsmand for det saudiske indenrigsministerium til AP.

Ifølge Baker-rapporten er det private saudere, der donerer penge til velgørenhed og kamphandlinger i Irak. Nogle af donorerne tror, de støtter velgørende formål. Andre er helt bevidste om, at pengene havner i hænderne på sunnimuslimske militser. Flere lastvognschauffører, som nyhedsbureauet AP har talt med, fortæller, at de jævnligt transporterer store kasser med kolde kontanter over grænsen fra Saudi Arabien til Irak.

 

Radikale kræfter

Den nye irakiske regering har været hurtig til at bekræfte historien og pege fingre af nabolandet Saudi Arabien.

»For den irakiske regering er det enormt dejligt at kunne sige, at ?når vi har svært ved at holde styr på sagerne, så er det på grund af udefrakommende kræfter?. Men det er et problem for både Saudi Arabien og USA, at der er saudere, der støtter sunnioprørere i Irak,« forklarer Søren Hove, der er Ph.d.-studerende på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

Saudi Arabien er nemlig en af USA?s næreste allierede i Mellemøsten, og den saudiske kongefamilie er på ingen måde interesseret i en irakisk borgerkrig.

»Men der er nogle saudiske privatpersoner, som ser den her kamp som meget vigtig, og som har en interesse i at støtte radikale, islamistiske sunnimuslimer i Irak. Man støtter oprørerne, fordi de bekæmper de hedenske amerikanske tropper og shiamuslimerne, som i den radikale saudiske forståelse ikke praktiserer den rigtige sande islam,« siger Søren Hove.

 

Iran mod Saudi Arabien

På mange måder er kampen i Irak en slags »stedfortræderkrig«, forklarer Søren Hove.

På statsplan kæmper Iran og Saudi Arabien om at være det land i Mellemøsten, der står for den »reneste« islam og for den største modstand mod vesten, Israel og USA.

Her står Saudi Arabien svagt, efter at Irans fjender er forsvundet på stribe: først Taleban-styret i Afghanistan og siden Saddam Hussein i Irak. Samtidig er Saudi Arabiens alliance med USA med til at skabe stor utilfredshed i den saudiske befolkning.

»Saudi Arabien er interesseret i at begrænse Irans indflydelse. Men det betyder ikke, at man støtter sunnimuslimernes oprør i Irak. Iranerne har derimod interesse i at holde gryden i Irak i kog, og man har den irakiske demografi med sig, fordi shiamuslimerne udgør den største befolkningsgruppe i Irak,« forklarer Søren Hove.

Baker-rapporten oplyser ikke, hvor mange millioner dollar, der årligt skifter fra saudiske til irakiske hænder. Men irakiske embedsmænd siger til AP, at en sunnimuslimsk religiøs leder for nylig modtog 25 millioner dollar. Penge der ifølge embedsmændene blev brugt på våben.