Rige har øget risiko for selvmord

De bedst stillede danskere har dobbelt så høj risiko for at begå selvmord, hvis de bliver psykisk syge. Den sociale rutsjebanetur kommer som et større chok.

De har sommerhus i Sydfrankrig, båd i Hellerup Havn, en lang uddannelse, to fantastiske børn og en kærlig kone.

Men de har dobbelt så høj risiko for at begå selvmord end fabriksarbejderen, hvis de bliver psykisk syge.

Det viser et nyt opsigtsvækkende studie fra lektor Esben Agerbo fra Aarhus Universitet.

Normalt skulle man tro, at en god løn, en lang uddannelse og et parforhold indikerer et godt liv.

Men faktisk øger disse faktorer selvmordsrisikoen hos psykiatriske patienter.

»Der er en meget klar sammenhæng mellem for eksempel indkomst, uddannelse og selvmordsrisiko. En direktør eller en ph.d.- uddannet har for eksempel omtrent dobbelt så høj risiko for at begå selvmord, hvis de bliver psykisk syge, end folk der kun har folkeskoleuddannelse,« siger Esben Egerbo, der er knyttet til Center for Registerforskning ved universitetet.

Det store fald knækker

Hvorfor det er sådan, mener professor ved Bispebjergs pskykiatriske afdeling Merete Nordentoft at have en mulig forklaring på.

Hun har for nylig skrevet en doktorafhandling om sociale sammenhænge og selvmord.

»De bedst stillede mennesker har også mere at miste. Der er et vigtigt arbejde eller et godt ægteskab på spil, og det kan paradoksalt nok øge selvmordsrisikoen, fordi det er så stressende at skulle miste de her ting. De har måske sværere ved udsigten til, at deres depression eller psykose kan betyde en fremtid uden arbejde,« siger hun.

I modsætning hertil har en person uden for arbejdsmarkedet eller en ensom person allerede i højere grad accepteret, at disse ting ikke findes i hans eller hendes liv, og derfor kan en depression, der kommer buldrende, ikke ødelægge noget.

»Derudover er der ikke så mange forventninger fra omverdenen om at være ovenpå, hvis man i forvejen har det lidt svært.

Det her studie viser bare, hvor stigmatiserende en psykisk sygdom faktisk er, og at vi skal være mere opmærksomme på selvmord hos patienter, man umiddelbart tror er stærkere end de patienter, vi oftest ser,« siger hun.

Grundig undersøgelse

Studiet er netop blevet offentliggjort i det mest anerkendte internationale tidsskrift i psykiatrien, men det bygger også på et meget grundigt materiale.

Han har sammenholdt data fra hele 96.369 danskere, der har været indlagt til psykiatrisk behandling i perioden 1981 til 1998.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.